Eerste winst in twaalf jaar voor skûtsje Leeuwarden

Grou - Het Leeuwarder skûtsje heeft zaterdag voor het eerst sinds 2006 een dagoverwinning in het SKS kampioenschap behaald. Schipper Willem Zwaga en zijn bemanning zeilden zaterdagmiddag in Grou naar de eerste winst voor Leeuwarden in twaalf jaar. Gerhard Pietersma pakte met Earnewâld het zilver, Johannes Meeter won met Huzum brons.

De openingswedstrijd van het SKS kampioenschap 2018 werd er een om in te lijsten. Op en om het wedstrijdwater zagen skûtsjeliefhebbers hoe schippers en bemanningen een prachtige strijd met elkaar leverden. Er was tijdens de wedstrijd sprake van een primeur: de skûtsjes zeilden voor het eerst via het nieuwe vaarwater ‘Suderburds Wiid’. Mede deze nieuwe route zorgde voor een verrassende uitslag.

Zwaga werd vorig jaar op de laatste dag vijfde in de daguitslag en overtreft die beste klassering nu met een dagzege. Met de zege treedt Willem Zwaga in de voetsporen van zijn vader Ulbe. Hij was het die Leeuwarden in 2006 op het IJsselmeer bij Stavoren naar de laatste dagwinst loodste. Schippers Jappie Meeter en Siete Meeter lukten het tussen 2007 en 2016 niet om een wedstrijd te winnen.

Kijkend naar de kampioenschappen van de afgelopen drie jaar, lijkt een dagzege op Grou voorbode voor een plekje bij de eerste vijf in het eindklassement.