WK Fries dammen: uitslagen, tussenstand en verslag zondag 5 augustus

Leeuwarden - Het eerste WK Fries Dammen wordt deze dagen in Leeuwarden afgewerkt. Na het spelen van de vijfde en zesde omloop op zondag 5 augustus tekent de competitie zich al duidelijker af: Georgiev neemt de leiding.

Uitslagen

Vijfde omloop

J. Wiersma – Groenveld : 1-0

Kooistra – Tiemensma: 1-0

Georgiev : 0-1

Walinga - Wijbenga : kamp

Jansen – Zhou: 1-0

Křišta – Ndjofang: 0-1

Tijssen – F. Wiersma: 1-0

Ivanchuk - Braye: 0-1

Zesde omloop

Georgiev - J. Wiersma : 1-0

Walinga – Kooistra : 1-0

Groenveld - Tiemensma: 1-0

Wijbenga – Jansen : 1-0

Ndjofang – De Vries : 0-1

Zhou - Tijssen : 0-1

F. Wiersma – Ivanchuk: 1-0

Křišta - Braye: 0-1

Tussenstand

1 Georgiev 4,5 punt

2-5 Jelle Wiersma, Kooistra, Walinga, Groenveld 4 punten

6-7 De Vries, Wijbenga 3,5 punt

8-10 Tiemensma, Jansen, Tijssen 3 punten

11-12 Ndjofang, Fedde Wiersma 2,5 punt

13-14 Braye, Zhou 2 punten

15 Křišta 1,5 punt

16 Ivanchuk 1 punt

Verslag

De acht partijen van de vijfde ronde werden stuk voor stuk vakkundig opgezet. Pas na meer dan twee uur spelen kwam er een uitslag. Davide Zhou maakte in het late middenspel een inschattingsfout tegen Jansen, die daar zonder aarzelen gebruik van wist te maken. Jansen brak door en won de partij.

Vrij snel daarna waren ook Jelle Wiersma en Groenveld uit. Zij hadden een spannende partij met mogelijkhheden voor beide kanten. Groenveld koos echter voor een afruil, die het Wiersma mogelijk maakte een onafwendbare dreiging op te bouwen. Na afloop bleek, dat Groenveld hier juist voor de aanval had moeten kiezen, met goede kansen. Nu won Wiersma de partij.

Tijssen had zich goed hersteld tegen Fedde Wiersma na zijn vergissing van gisteren. Hy speelde een uitstekende partij, en de stand van Wiersma werd door een paar ongelukkige schijven in het centrum steeds penibeler. Tijssen wist de druk te handhaven, en ten slotte waren er geen zetten voor Wiersma meer over.

Braye blunderde in het middenspel tegen Ivanchuk, waardoor hij een schijf achter kwam. In een complexe stand wist hij later een geniepige dreiging in de stand te vlechten, die Ivanchuk niet zag aankomen. Braye offerde drie schijven en sloeg naar dam,. Ivanchuk kon toen gemakkelijk remise maken, maar zag het niet meer en gaf op – opnieuw tot zijn eigen verbijstering na afloop.

Kooistra en Tiemensma speelden, zoals van deze twee te verwachten was, een bijzonder complexe partij. Kooistra had het beslist niet gemakkelijk, maar in de eindfase nam Tiemensma net iets teveel risico en zodoende kon Kooistra een dubbele dreiging opbouwen die goed was voor de winst.

De Vries en Georgiev speelden vel degelijker, maar ook dat wordt natuurlijk op een gegeven moment spannend. Georgiev bleef goed opletten en kon de druk opvoeren. Er was een mogelijkheid voor remise, maar die wist De Vries niet zo snel te vinden, dus hij liep vast en verloor.

Ndjofang en Křišta speelden ook uiterst voorzichtig. In een partij die uitliep op een zuiver klassiek kantspel kende Ndjofang iets beter de weg en haalde tempowinst. Křišta liep vast en kon ten slotte niet anders dan opgeven.

Als laatsten speelden ook Walinga en Wijbenga opvallend voorzichtig, met weinig anders dan opbouw langs de kanten en overdwarse afruilen. In de eindfase offerde Walinga één schijf met kans op doorbraak, maar Wijbenga kon dat tegenhouden, en gaf weer een schijf terug om de voorpost op te ruimen. Hij stond toen weliswaar meer naar vorer in een stand van vier om vier, maar kon niet verhinderen dat Walinga remise maakte.

In de zesde ronde begon duidelijk de vermoeidheid toe te slaan bij de niet-Friese deelnemers. Ivanchuk trapte in zijn partij tegen Fedde Wiersma in een openingszetje waardoor hij een schijf achter kwam. Hij gaf meteen op.

Ndjofang hield niet veel langer stand tegen De Vries – ook hij werd het slachtoffer van een slagzetje vanuit de opening, waardoor De Vries een schijf voor kwam en tevens dam haalde. Ook voor Ndjofang was de partij toen voorbij.

De partij van Braye tegen Křišta begon nogal degelijk, maar toen het middenspel aanbrak leek Braye wat gewaagder te spelen. Hij kreeg een schijf midden op het bord, maar lukte Křišta niet daarvan gebruik te maken. Er ontstond een gelijkwaardig eindspel, en daarin zag Křišta, die al klaagde over een gebrek aan concentratie, een slagzetje over het hoofd, en zo maakte Braye de partij uit.

Walinga en Kooistra begonnen aan een lastige opening, waarin vooral Walinga het denkwerk voor zijn kiezen kreeg. Hij slaagde er echter in Kooistra met een geïsoleerde schijf in het centrum te laten zitten, en die buitte hij zonder pardon uit. Hij bleef druk houden, en ten slotte kon Kooistra niet meer anders dan toestaan dat Walinga de partij met een spectaculaire combinatie beëindigde.

Zhou begon uitstekend tegen Tijssen, maar wist in het late middenspel de juiste voortzetting niet te vinden. Tijssen kon greep krijgen op de stelling van zijn tegenstander, en liet niet meer los. Zhou vocht door tot de laatste zet, maar moest zich toen gewonnen geven.

Met spanning werd natuurlijk de partij van Georgiev en Jelle Wiersma gevolgd. Ze speelden een positioneel spel met vele complicaties, waaruit het leek dat Georgiev iets beter uit de bus kwam. Zo verf kwam het echter niet: Wiersma liep achter een schijf van zijn tegenstander, en die had keurig een valletje opgezet: dankzij een vrije zet kon hij naar dam combineren en de partij in één keer beëindigen.

Wijbenga was duidelijk in vorm tegen Jansen. Hij bouwde zijn partij uitstekend op, en Jansen kwam steeds meer in de verdrukking. Hij moest ten slotte wel een verloren positie innemen, en Wijbenga, die zich niet meer vergiste, streek keurig zijn welverdiende punt op.

De partij van Groenveld en Tiemensma duurde het langste. Beide zetten vol in op een aanval op de korte vleugel, wat uitliep op een bijna symmetrische stand. Ten slotte vergiste Tiemensma zich en kon Groenveld de partij naar zich toe trekken.