WK Fries dammen: uitslagen, tussenstand en verslag maandag 7 augustus

Leeuwarden - De uitslagen, tussenstand en een verslag van de zevende omloop van het WK Fries Dammen in het Stadhuis van Leeuwarden.

zevende omloop

Taeke Kooistra (Hartwerd) – Alexander Georgiev (Rusland) : 0-1

Folkert Groenveld (Jutrijp) – Marten Walinga (Waaksens) : 0-1

Hein de Vries (Leeuwarden) – Jelle Wiersma (Wommels) : 0-1

Foeke Tiemensma (Franeker) – Tsjerk Wijbenga (Arum) : 1-0

Hans Jansen (Amsterdam) – Kees Tijssen (Reduzum) : kamp

Renaud Braye (Luik) – Fedde Wiersma (Easterein): 1-0

Vasyl Ivanchuk (Oekraïne) – Jean Marc Ndjofang (Kameroen) : 1-0

Davide Zhou (Italië) – Václav Křišta (Tsjechië) : 0-1

Tussenstand

1 Georgiev 5,5 punt

2-3 Jelle Wiersma, Walinga 5 pun ten

4-6 Kooistra, Tiemensma, Groenveld, 4 punten

7-10 Wijbenga, De Vries, Tijssen, Jansen 3,5 punten

11 Braye 3 punten

12-14 Ndjofang, F. Wiersma, Křišta 2,5 punt

15-16 Zhou, Ivanchuk 2 punten

Verslag

Door de spannende tussenstand begon de zevende ronde meteen in een gespannen sfeer. Anders dan verwacht kozen verschillende spelers voor een complexe opening. Waarschijnlijk zagen de spelers in de kopgroep, dat remise te weinig zekerheid van een finaleplaats bood, zodat men voor een riskanter speltype koos, met meer kans op winst.

Zo begonnen Tiemensma en Wijbenga met een spel dat er vrij tam uit zag, maar dat al snel veranderde in een bloedstollend gevecht om de hegemonie op de linkerhelft van het bord. Tiemensma nam risico door vanuit de lange hoek omhoog te ruilen, waarop Wijbenga de aanval op het aldus ontstane gat in de damlijn inzette. Hij deed dit vanuit het centrum, en moest daarvoor enkele schijven kwetsbaar opstellen. Tiemensma maakte daarvan gebruik en wist Wijbenga toen binnen enkele beurten klem te zetten.

Walinga en Groenveld kozen vanaf het begin voor een opening met vele dreigingen en complicaties, de zogenaamde Bildtse opening die populair was in de jaren 60 en 70. Groenveld probeerde Walinga met een centrumzet tot een onvoordelige afruil te verleiden, maar deze trapte daar niet in. Vervolgens maakte hij gebruik van de ongelukkige centrumschijf van wit en dwong een afruil af die hem belangrijk positioneel voordeel opleverde. Bovendien wist hij een prachtige combinatie in de stelling te vlechten, die Groenveld niet zag aankomen. De combinatie van 5 om 5 mondde uit in een beslissend voordeel, en niet veel later gaf Groenveld op.

Tijsen en Jansen speelden wel een vrij degelijk spel, waarin ze elkaar niets toegaven. Na de nodige tactische ruiltjes en wisselingen van links naar rechts en vice versa hadden beide spelers nog ieder 3 schijven met exact evenveel tempo. Dan kan zelfs Fries dammen remise worden, en alzo geschiedde.

In de partij van Braye en Wiersma was het opvallend genoeg de Belgische speler die niet voor de vereenvoudiging maar voor de complicaties koos. En met succes! Wiersma zag eerst al een doorbraakdreiging over het hoofd, die hij alleen kon pareren ten koste van een slechte stand, en tegen het eind van het middenspel bracht Braye een spectaculaire doorbraak op het bord. Hij stond twee schijven achter, maar de stand was gewonnen.

Křišta en Zhou lieten zien dat zij ook de lastiger varianten van de Friese openingstheorie wel durven te spelen. Het resultaat was een partij met wisselende kansen. Křišta stond steeds iets veiliger, maar Zhou toonde zich een ware ontsnappingskunstenaar. Aan het eind leek het, dat Křišta een ondoordachte aanval inzette waardoor Zhou kon doorbreken, maar Křišta bleef koelbloedig en wist een antwoord te vinden, waarna hij zelf ongehinderd dam kon halen en de partij winnen.

Ivanchuk kwam de crisis van gisteren op indrukwekkende wijze te boven tegen Njdofang. Na een lastige opening voor beide partijen wist hij in te zetten met een aanval op diens lange hoek. Hierdoor dwong hij zijn tegenstander teveel schijven in het centrum te plaatsen. Ten slotte maakte hij hiervan gebruik met een korte maar effectieve combinatie die hem twee schijven winst en de partij opleverde.

Jelle Wiersma en De Vries speelden net als Walinga en Groenveld een klassieke complexe partij (op de zevende zet was de stand zelfs even gelijk), die kansen en risico´s voor beide spelers inhield. Tegen het eind van het middenspel zag De Vries echter een onafwendbare dreiging over het hoofd, waarna Wiersma geen problemen meer had met de overwinning.

Ten slotte was er de partij van Kooistra tegen koploper Georgiev. Het lukte Kooistra een enigszins gecompliceerd speltype op het bord te krijgen, maar tegen het eind van het middenspel kon Georgiev dit omzetten in een klassiek eindspel dat zuiver op positie moest worden uitgevochten. Hierin moest Kooistra een schijf offeren om naar dam te lopen, zonder dat hij kon voorkomen dat Georgiev ook dam haalde. Die buitte zijn voordeel vakkundig uit, en liet aldus opnieuw een Friese topper in het zand bijten.