Imaginarium Festival klaar voor spectaculaire 2018-editie

Tytsjerk - Na vijf succesvolle jaren is Imaginarium Festival festival klaar voor de grootste en meest veelzijdige editie ooit. Op 17, 18 én 19 augustus haalt de organisatie alles uit de kast voor Culturele Hoofdstad. Drie dagen lang kunnen bezoekers genieten van het gezellige, fantasierijke festival tussen de oude eiken van Park Vijversburg. Ook is Imaginarium Festival weer gastheer voor het Nederlandse open toernooi van de spectaculaire middeleeuwse vechtsport Historical Medieval Battle. Teams uit Friesland, Nederland, Europa en zelfs China komen hiervoor naar Tytsjerk.

2018-editie

Het jaar waarin Leeuwarden en Fryslân zich presenteren als Culturele Hoofdstad van Europa is aanleiding voor Imaginarium Festival om in 2018 grootser uit te pakken dan ooit tevoren. Het festival begint dit jaar al op vrijdagavond in het wonderschone Park Vijversburg, zeven kilometer van Leeuwarden. Bezoekers kunnen die avond al volop genieten van live muziek en lekker eten in het sfeervolle middeleeuwse dorp.

Op zaterdag- en zondagmiddag staat het festival in het teken van families. Op de grote, ambachtelijke markt vind je alles van harnassen tot steampunk kleding, vikingsieraden en allerlei handgemaakte hebbedingen. Professionele en amateur cosplayers lopen rond in de meest fantastische, zelfgemaakte kostuums. Van ridders en Victoriaanse adel tot steampunk royalty, elfen, trollen en karakters uit films. Ook kan men zich laten schminken, leren boogschieten of de technieken van het metaalsmeden ontdekken. Re-enactmentgroepen brengen de geschiedenis tot leven.

Het muziekprogramma wordt op vrijdag geopend met folkband Pyrolysis, gevolgd door de ruige band Kopstoot. Op zaterdag is er volop afwisseling in optredens op drie podia, met onder andere het meerstemmige Mo Leanbh, Wouter van der Wal, HarPetra, Ginger Ale, Plunder en het stoere Baldrs Draumar als afsluiter. Liefhebbers van Rapalje kunnen op zondag hun hart ophalen met zowel een akoestische set als een all-out optreden van deze stoere mannen. Ook speelt Baldrs Draumar die ochtend een akoestische set en zijn Plunder, Mo Leanbh en Wouter van der Wal opnieuw van de partij.

Kening Striid

In de avond wordt het festival een tikje ruiger. De Kening Striid, het open Nederlandse toernooi van de sport Historical Medieval Battle (Historische Middeleeuwse Strijd), houdt dan de zwaardere gevechten. Dit is een jonge full-contact vechtsport gebaseerd op toernooiregels uit de middeleeuwen. Beoefenaars dragen replicaharnassen uit de periode 1200 tot 1699 en maken gebruik van botte replicawapens uit dezelfde periode. Dik ingepakt gaan de vechters in teams in de arena met elkaar de strijd aan, waarbij het er heftig aan toe gaat. Speciaal opgeleide scheidsrechters zorgen ervoor dat het gevecht in goede banen wordt geleid.

Na de sterke eerste editie in 2017 heeft de Kening Striid naam gemaakt in de HMB-wereld. Dit jaar trekt het toernooi deelnemers uit Nederland, Duitsland, China, Rusland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, België, Polen, Oekraïne, Italië en Ierland. Kening Striid heeft de ambitie om in 2019 het grootste toernooi van Europa te zijn. Vanuit de nationale en internationale organisatie, HMB federatie Nederland en de HMBIA, zijn de ogen dit jaar dan ook op Tytsjerk gericht, een spannende ontwikkeling voor organisatoren Bert Wielstra en Esther Veldstra.

Kaarten voor het festival (inclusief Kening Striid) zijn te koop via www.imaginarium-festival.nl. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.