Summerschool in vakantietijd bij Fier

Leeuwarden - Annemarie van Rijn, teamleider participatie bij Fier en initiatiefnemer van Summerschool, vertelt enthousiast over het initiatief. ,,De zomertijd wordt zo goed benut en door de vele workshops, georganiseerd door bedrijven en individuele vrijwilligers kunnen de (voornamelijk) meisjes, ontdekken wat ze leuk vinden en wat hun talenten zijn.”

,,De meiden zijn meestal in de leeftijd van 12 tot 23 jaar en zijn in aanraking geweest met loverboys of lopen daar risico op. Ook zijn er meisjes die te maken hebben (gehad) met eergerelateerd geweld of misbruik. Er is eigenlijk altijd sprake van afhankelijkheidsrelaties. Ze worden bij Fier opgevangen en krijgen traumabehandeling.”

Onderwijs op maat

,,De meisjes kunnen vanuit Fier weer een veilige toekomst creëren. Niet alleen vanwege het beveiligde gebouw en de behandeling die ze krijgen, maar ook via het opbouwen van een gezond netwerk waar ze straks buiten de instelling weer op terug kunnen vallen. Zoals weer naar school gaan, naar werk of een vereniging, dus weer participeren in de samenleving. Het is mogelijk school binnen de instelling te volgen (VMBO en MBO) of dat kan bij de wereldschool (HAVO en VWO).” Het is volgens Annemarie noodzakelijk om onderwijs op maat te leveren, dus dat elk meisje de school kan volgen die bij haar niveau past. De Summerschool is een mooie aanvulling tijdens de vakantieperiode.

Vlammetje wordt een vuurtje

Tijdens de drie weken Summerschool zijn er zo’n tachtig vrijwilligers bereid een workshop te geven over een bepaald onderwerp. Dat kan zijn EHBO, schilderen, beeldhouwen, Microsoft Office, suppen, brandweer en nog veel meer. Sommige vrijwilligers komen van bedrijven zoals van een bank. De meisjes kunnen hier ook een rondleiding krijgen.

,,We hopen dat er een vlammetje gaat branden en dat dat een vuurtje wordt”, aldus Annemarie. ,,Dat ze een talent bij zichzelf ontdekken dat ze verder willen ontwikkelen. Dat ze dat in een veilige omgeving kunnen uitproberen, en daardoor meer zelfvertrouwen krijgen. Soms bieden wij een vervolgtraject en worden er nog meer workshops gegeven. In het stadhuis was zelfs eens een expositie van abstracte kunst gemaakt door meisjes die meededen aan Summerschool.”

Vijfjarig jubileum

Wat Annemarie opvalt is dat de vrijwilligers heel trouw zijn. Sommigen komen elk jaar weer een workshop houden, mensen die zich hebben ingeschreven zeggen eigenlijk nooit af. De workshopleiders leren ook weer van de meisjes, zeggen ze. Ze stuiten op weerstand, of ze vinden het een hele beleving, een verrijking van henzelf. ,,Dit jaar is het vijfjarig jubileum van Summerschool. Wegens het succes ga ik kijken of het misschien nog uitgebreid kan worden naar andere vakanties en bijvoorbeeld tijdens Sinterklaas of Kerstmis. Voor velen zijn dit toch moeilijke dagen.”

Summerschool duurt nog tot 17 augustus.