Kinderspelweek Jeugdland rookvrij voor iedereen

Leeuwarden - Jeugdland is al 31 jaar een begrip in de stad Leeuwarden. Jaarlijks vermaken zich in de laatste week van de schoolvakantie ruim 400 kinderen met knutselen, sporten, spelletjes, hutten bouwen en luchtkussenbanen, en krijgen meer dan 100 jonge vrijwilligers de kans zich te ontwikkelen in het sociaal werkveld.

Voor deze editie, met als thema Rondje Fryslân, heeft de stichting gekozen voor een rookvrij Jeugdland. Dat betekent niet alleen dat er op de speelvelden niet wordt gerookt, wat al jaren geldend beleid is, maar dat ook de plek waar vrijwilligers eventueel in een pauze een sigaret kunnen opsteken, volledig buiten het zicht zal zijn van de kinderen. Deze plek grenst nooit aan de plek waar niet-rokende jonge vrijwilligers hun pauzes vervullen. Ook voor vrijwilligers dus een mogelijk rookvrije week.

Daarmee conformeert Stichting KWIL zich aan de gedachte achter een Rookvrije Generatie die door de gemeente en vele organisaties in Leeuwarden reeds zijn onderschreven. Dit project biedt kinderen die nu opgroeien niet alleen een rookvrije speelplek, maar een plek waar zij ook niet in aanraking komen met rokende volwassenen en dit dus ook niet zien. Roken moet een bijzonderheid worden in plaats van ‘normaal’ zijn.

,,We zullen ouders daarom ook gaan vragen niet te roken langs het veld wanneer ze hun hond uitlaten of aan het sporten zijn en ook niet te roken voor de poorten van de kassa, maar dat enkel buiten het zicht van de kinderen en vrijwilligers te doen.” Noemt eens bestuurslid. ,,Dat is natuurlijk een spanningsveld, maar we voelen ons gedreven de kinderen en alle vrijwilligers een gezonde plek te bieden. We kunnen niemand verbieden te roken buiten ons evenemententerrein, maar ze wel vragen onze gedachte te ondersteunen”.

Meer weten over de kinderspelweek Jeugdland 2018? Kijk dan op www.kwil.nl of via facebook www.facebook.com/StichtingKWIL.