Zestiende editie Omloop van de Trynwâlden in aantocht

Oentsjerk - De omloop door Oentsjerk en omstreken, een onverminderd populaire wielerkoers bij renners uit heel Nederland, staat zaterdag 1 september op de agenda.

Elk jaar schrijven om en nabij de honderd renners zich in. Dit heeft alles te maken met het gevarieerde parcours. Bebossing, de verraderlijke en soms gladde klinkerwegen, een smalle ophaalbrug in Aldtsjerk, open landschap, asfalt, scherpe bochten en vooral heel hard fietsen (in 2016 gemiddeld zelfs 47 kilometer per uur) kenmerken de omloop. Alle facetten die het wielrennen zo mooi maken zijn dus aanwezig.

Voormalig profrenner Lieuwe Westra won de koers eenmaal en is lyrisch over de omloop op zijn geboortegrond: ,,In skitterjend parkoers. Op ferskate plakken is de dyk sa breed as in tafel. Ast net fuort fanôf it begjin mei giest foaryn hast al gjin kâns mear. Dit is wat oars as it rûntsje om’e tsjerke’’, aldus Westra. Het aantal uitvallers ieder jaar onderstreept die uitspraak nog maar eens.

Om klokslag 15.00 uur zet het peloton zich in beweging voor negen rondes van in totaal honderd kilometer door de mooie dorpen van de zandrug, genaamd de Trynwâlden.  Deze ronde is onderdeel van het wedstrijdschema van de KNWU en open voor beloften, elite- en A-amateurrenners. Startgeld is er niet en het prijzengeld is gemiddeld. Wel is er sinds dit jaar prijzengeld voor de beste drie amateurrenners.

De groep vrijwilligers (meer dan zeventig) is ook dit jaar onverminderd groot en iedereen is weer persoonlijk benaderd om zijn steentje bij te dragen. De organisatie is daarnaast verheugd dat er nog steeds een grote sponsorgroep medewerking verleent en dit criterium niet afhankelijk is van een hoofdsponsor. ,,Gewoan dwaan, net te grut wurde wolle en de bân mei de doarpen en syn ynwenners behâlde. Oars hâldt it hiele ferhaal op’’, is het motto.

In 2017  werd de ronde gewonnen door de Groninger Peter Merx, voor Björn Bakker uit Wijnjewoude.  Op het moment van schrijven hebben al 110 renners zich ingeschreven, onder wie talenten als Hartthijs de Vries. Al met al belooft het weer een zeer spannende strijd te worden in Oentsjerk en omstreken.

Start en finish vinden ook deze editie plaats op de doorgaande weg door de Trynwâlden (Rengersweg) ter hoogte van Kafee it Wapen fan Fryslân in Oentsjerk. Zodoende vinden alle activiteiten plaats op en rondom het centrale plein bij het Kafee in Oentsjerk. De muzikale omlijsting is in handen van De Hitsingers

Kijk voor meer informatie op: www.omlooptrynwalden.nl