Racetalent Hendrik Kielstra pakt zege tijdens NK karting

Venray - Hendrik is een geboren racer. De elfjarige karter uit Wirdum wil overal waar hij rijdt winnen. Afgelopen weekend boekte het racetalent de overwinning in de Cadet 160cc-klasse tijdens het NK karting van Chrono Karting.

Op de vernieuwde kartbaan in het Limburgse Venray won Hendrik, die net als zijn grote voorbeeld Max Verstappen met startnummer 33 racet, de eerste twee races en werd hij vierde in de afsluitende derde race. Dat was genoeg voor de dagzege. Met een grote beker kon hij terug naar Friesland.

De kartbaan op Raceway Venray ligt op het middenterrein van de oval. ,,Ik vind het wel een mooi circuit”, zegt Hendrik, die uitkomt voor het succesvolle kartteam van TK Racing. ,,Alleen zijn de bochten wel breed en houdt niet iedereen zich aan de witte lijnen. Voor het overschrijden van de track limits kun je een straf krijgen net als in de Formule 1. Ik heb best wel wat jongens gezien die met vier banden over de witte lijn zaten.”

De trainingen en de kwalificatie zijn niet zijn meest favoriete onderdeel, maar in de wedstrijden bijt hij zich in zijn stuur vast. ,,Ik ben meer een racer, geen coureur voor de kwalificatie. In de race kun je geen fouten maken en gaat het niet om één snel rondje. Tijdens de training was ik nog wel de snelste, maar de kwalificatie ging iets minder. Ik had gehoopt op een tijd in de top 3, maar het werd de zesde tijd.”

En dus was er tijdens de eerste race op zondag werk aan de winkel voor de Fries. ,,Het was een spannende strijd met veel actie op de baan”, zegt Hendrik met de fraaie beker van de dagzege in zijn armen. ,,Ik bijt me erin vast en wil altijd winnen. Iemand die voor me ligt, zal nooit vijf seconden bij me weglopen. In de eerste race reed ik van P6 naar de eerste plaats.”

Door die eerste plaats mocht de elfjarige karter de tweede race vooraan starten en dat werd eigenlijk een ietwat saaie race. ,,Het ging er meer om dat ik mijn plekje moest behouden. Dat is gelukt. Ze zaten wel dicht op mijn staart en dan is het toch wel spannend. Ik had één sterk punt waar ik uitliep op de rest. Dat was de bocht net voor het opkomen van het rechte stuk bij start-finish.”

Na twee eerste plaatsen hoopte Hendrik ook de derde race te winnen, maar dat liep anders dan gehoopt. ,,Ik lag de hele tijd op kop, maar een concurrent wist mij in te halen. In de laatste ronde zat ik dicht achter hem en had ik al een plaats in mijn hoofd waar ik hem wilde inhalen. Een bocht daarvoor gaf hij mij een breaktest en raakten we elkaar. De volgende bocht had ik hem in willen halen, maar goed ik hoefde niet alle risico’s te nemen om de dagzege te pakken.”

Toch leveren twee eerste en een vierde plaats hem wel de dagoverwinning in het NK op. ,,Het is extra mooi om te winnen. Ik wil altijd winnen, maar dat kan niet altijd. We mogen niet klagen als je eerste wordt.”