Informatieavond in MCL: gezond leven met erfelijk verhoogd cholesterol

Leeuwarden - Voeding, medicijnen, al vroeg medische controles bij kinderen: het zijn enkele voorbeelden waar mensen met erfelijk verhoogd cholesterol rekening mee moeten houden. Op dinsdag 25 september van 19.00 uur tot 21.30 uur vindt in het MCL een informatieavond over deze aandoening plaats.

Hierbij wordt er aandacht besteed aan de genoemde onderwerpen en andere belangrijke zaken rondom deze aandoening, die ook bekend staat onder de naam Familiaire Hypercholesterolemie (FH). De toegang voor deze avond, die wordt gehouden in het auditorium en de foyer van het MCL, is gratis. Aanmelden is wel gewenst. Dit kan tot 21 september door een e-mail te sturen naar c.wassenaar@znb.nl, onder vermelding van het aantal personen.

Sprekers
Gedurende de informatieavond over erfelijk verhoogd cholesterol komen meerdere sprekers aan bod die over verschillende aspecten van deze aandoening vertellen. Verpleegkundig consulenten Cardio Vasculair Risicomanagement Carla Wassenaar en Mariëlle Wijmenga leggen uit wat FH precies voor aandoening is. Internist-vasculair geneeskundige Ilse Schrover vertelt meer over onderzoek naar erfelijk verhoogd cholesterol, waarna Froukje Ubels (ook internist-vasculair geneeskundige) spreekt over medicamenteuze behandeling ervan. Kinderarts Evelyn van Pinxteren vertelt over FH bij kinderen. Diëtiste Anda Toonder is de laatste spreker van de avond, zij spreekt over voeding bij FH. Daarna is er nog ruimte voor het stellen van vragen.

Eén van de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziektes
Familiaire Hypercholesterolemie (FH) komt wereldwijd voor. De aandoening is ook één van de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziektes. In Nederland hebben ongeveer 70.000 mensen FH. Dit komt neer op ongeveer 1 op de 250 Nederlanders. Het hebben van FH betekent dat iemand, ondanks een gezonde levensstijl, een verhoogd risico heeft op het krijgen van hart- en vaatziekten. Dit komt doordat het cholesterol vanaf de geboorte verhoogd is, waar dat bij mensen zonder FH meestal pas later in het leven hoog wordt.

Samenwerking met LEEFH
De informatieavond over erfelijk verhoogd cholesterol wordt georganiseerd door de afdelingen interne geneeskunde, kindergeneeskunde en diëtetiek van het Medisch Centrum Leeuwarden, in samenwerking met de stichting LEEFH (Stichting Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en vaatziekten). De avond vindt plaats in het kader van de campagne ‘Bescherm je erFHgoed’, die als doel heeft om bewustwording over FH te creëren.