Pelgrimlezing Charles Groenhuijsen druk bezocht

Leeuwarden - De in Joure geboren Charles Groenhuijsen sprak maandagmiddag tijdens de Pelgrimlezing 2018 over zijn nieuwe boek 'Optimisten hebben de hele wereld' en toonde met opvallende voorbeelden het verschil tussen optimisme en pessimisme.

De lezing, georganiseerd door CVO Noord-Fryslan was voor leerkrachten en medewerkers van CSG Comenius, CSG Ulbe van Houten en van Christelijk Gymnasium Beyers Naudé. 325 geïnteresseerden waren aanwezig in de Salvatorkerk aan de Archipelweg te Leeuwarden.

Wanneer de naam van Groenhuijsen valt, denkt men al snel aan zijn tijd bij het NOS Journaal als correspondent in de Verenigde Staten. Kort werd hier over gesproken. Evenals dat er maar heel even werd stilgestaan bij de huidige president van Amerika. Groenhuijsen: ,,Uit onderzoek blijkt dat Trump zes keer per dag onjuistheden verteld.”

Optimisme in de politiek besprak Groenhuijsen aan de hand van foto’s op een diavoorstelling. Nelson Mandela, Gandhi, Angela Merkel werden getoond, maar ook de Amerikaanse president Franklin Roosevelt en de Britse premier Winston Churchill. ,,Wat als die twee het met de Duitsers op een akkoordje hadden gegooid en nooit hadden gevochten tegen de Duitse heerschappij. Hoe had Nederland er dan uitgezien?”

Groenhuijsen vertelde de aanwezigen dat we te vaak denken spreken over dat het glas halfvol is of halfleeg. ,,Maar we hebben meer vollere glazen dan we denken.” De voormalig journalist, wiens jeugdheld John F. Kennedy was, toonde met cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan dat het beter dan ooit gaat met Nederland. ,,En wie zegt dat het niet zo is die jokt of kijkt niet goed.”

In een lezing van ruim een uur sprak de inmiddels 64-jarige Groenhuijsen over de huidige werkwijze van de media. Hoewel hij zelf zo’n veertig jaar in de journalistiek actief was, zette hij zich af tegen de manier waarop men tegenwoordig wordt geïnformeerd door de media. Als het hem ligt wordt er verder gekeken dan alleen naar gisteren, vandaag of morgen. ,,Je krijgt niet te horen hoeveel mensen er dagelijks niet meer in armoede leven.”