Charo en Djavi door de modder voor Bio Vakantieoord

Biddinghuizen - Charo (11) en Djavi (13) uit Leeuwarden namen afgelopen zondag samen met hun ouders deel aan de 3 km obstacle run van Mud Masters in Biddinghuizen. Beide kinderen zijn verstandelijk en lichamelijk beperkt.

Het gezin vraagt met zijn deelname aandacht voor het Bio Vakantieoord, het vakantiepark in Arnhem voor gezinnen met meervoudig gehandicapte kinderen.

Moeder Cisca van Sloten doet vaker met haar kinderen mee aan spectaculaire buitensport-evenementen, zoals triatlons en air runs. ,,Sporten in de buitenlucht geeft mij en mijn kinderen veel energie en we worden er blij van. Ik wil andere ouders met gehandicapte kinderen laten zien dat er zo veel mogelijk is om actief bezig te zijn met je kind. Je stapt zelf even uit je dagelijkse zorgen en je kinderen laat je nieuwe uitdagingen aangaan. Hun wereld wordt daarmee groter. Bovendien zijn ze lekker in de buitenlucht en maken verschillende situaties mee die ook bijdragen aan hun sociale ontwikkeling. Door in mogelijkheden te denken hebben we al heel wat grenzen verlegd.”

Het gezin ervaart dit ook bij het Bio Vakantieoord waar het al vaker de vakantie doorbracht. ,,Bio staat ook voor actief bezig zijn met je kind. Alles is er aangepast en ingericht voor kinderen met een handicap. Dat maakt het verblijf comfortabel. We kunnen er zwemmen, paardrijden en het speciale bootcampparcours in het bos volgen. En ’s avonds gaan we er naar de bioscoop. Een heel goed doel. Wij realiseren ons dat dit voor veel gezinnen de enige plek is waar zij op leuke en actieve wijze kunnen ontspannen, alles is er gewoon", aldus Cisca van Sloten.

Charo en Djavi hebben het CDG-Syndroom, type 1c. Een zeldzame stofwisselingsziekte die in Nederland bij vijf patiënten bekend is. Beide kinderen zitten momenteel goed in hun energie aldus hun moeder: ,,Ze verheugden zich er al langere tijd op door de modder te kruipen en natuurlijk op het applaus. Het is altijd spannend of het goed gaat en we waren heel voorzichtig. Gelukkig hadden we hulp van de vijftien medewerkers van Bio die later op de dag de 18 km run liepen. Het werd een topdag en dit willen we vaker beleven!”