Rechters voor de klas tijdens Week van de Rechtspraak

Leeuwarden - Negen rechters van de rechtbank Noord-Nederland bezoeken deze week zes middelbare scholen in Friesland, Drenthe en Groningen.

Aan de hand van spannende thema’s laten rechters zien hoe het recht werkt. Dit gebeurt in het kader van de Week van de Rechtspraak waarin meer dan honderd rechters, raadsheren en juridisch medewerkers het land in gaan om met scholieren over rechtspraak te praten. Wie een kijkje achter de schermen van de rechtbank wil nemen, kan op Instagram terecht: www.instagram.com/rechtvoorjou/.

De Rechtbank Noord-Nederland organiseert tijdens de Week van de Rechtspraak ook activiteiten op andere locaties.

Rjochtspraaklêzing: Burenrecht

  • Datum: woensdag 26 september 2018
  • Programma: 19.30-21.00 uur
  • Locatie: Paleis van Justitie, Wilhelminaplein 1 te Leeuwarden

De titel zegt waarschijnlijk al genoeg. Deze lezing in Leeuwarden is georganiseerd in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.  Het thema van de lezing 'burenrecht' staat ook dichtbij het thema van dat evenement: de Mienskip. In het Paleis van Justitie in Leeuwarden vertellen mr. Fokke-Jan Vonck (advocaat en universitair docent aan de RUG) en mr. Jeff Biesma (rechter handel/kanton bij de Rechtbank Noord-Nederland) alles over de juridische kaders en praktijk van het burenrecht.

Publieksacademie voor de Rechtspraak: Consumentenrecht

  • Datum: donderdag 27 september 2018
  • Programma: 19.00 tot 20.30 uur
  • Locatie: Rijksuniversiteit Groningen, Offerhauszaal in het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen
  • Georganiseerd door het Dagblad van het Noorden, Rijksuniversiteit Groningen, Openbaar Ministerie en Rechtbank Noord-Nederland.

Wat doe je wanneer je er met de producent of leverancier niet uit komt? Wat kun je nog doen als een geschillencommissie of claimbedrijf ook niet geholpen heeft? Daarover vertelt prof. Charlotte Pavillon, hoogleraar privaatrecht bij de Rijksuniversiteit Groningen, tijdens deze Publieksacademie.

Mr. Jeff Biesma komt als senior rechter handel/kanton bij de Rechtbank Noord-Nederland veel in aanraking met dat soort geschillen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden vertelt Mr. Jeff Biesma je alles over hoe dat in zijn werk gaat.