Hoornaars steken stokje voor open dag Buismanskoai

Gytsjerk - It Fryske Gea last de open dag bij de Buismanskoai Gytsjerk op zondag 7 oktober af. In de eendenkooi zit dit jaar een hoornaarsnest én een nest van de gewone wesp. De nesten liggen dicht op het wandelpad en daarom is besloten het evenement te annuleren.

Theun Wiersma, Hoofd Verenigingszaken en Communicatie It Fryske Gea: ,,De kans op een steek is klein, maar we willen de veiligheid van onze bezoekers en vrijwilligers kunnen garanderen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat we ongehinderd genieten van een mooie open dag. De hoornaars hebben hun nest middenin het kooihuisje gebouwd en dat is nu juist de plek waar de bezoekers steeds langslopen. We concludeerden dat we zowel de hoornaars en de bezoekers geen plezier doen met een ontmoeting. Er is daarom geen andere mogelijkheid dan om het af te blazen."

Wat is een hoornaar?
De hoornaar is met zijn maximumlengte van 3,5 cm de grootste wespachtige die wij in Nederland kennen. Ondanks zijn opvallende grootte en luide gezoem is de hoornaar een stuk minder agressief dan andere wespensoorten.

Volgend jaar weer een kans
Niet getreurd: volgend jaar is er een herkansing. De vrijwilligers verwachten dat de nesten dan leeg zullen zijn, aangezien hoornaars en gewone wespen elk jaar naar een nieuwe plek verhuizen. Het mooie daaraan is dat de lege nesten dan te zien zullen zijn; echte bouwwerken gemaakt van gekauwd hout.