Vliegbasis Leeuwarden neemt verantwoordelijkheid luchtruimbescherming over

Leeuwarden - Vliegbasis Leeuwarden neemt op 4 oktober de 'Quick Reaction Alert'-taak over van vliegbasis Volkel.

Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is om adequaat te reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Om die reden staan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week twee F-16’s gereed. Dit wordt de zogenaamde Quick Reaction Alert (QRA) taak genoemd. Deze taak wordt uitgevoerd om de veiligheid in de lucht te bewaken.

Nederland en België leveren bij toerbeurt QRA-jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf vliegbasis Leeuwarden of vliegbasis Volkel en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel of Florennes. Van donderdag 4 oktober tot en met 21 november 2018 neemt vliegbasis Leeuwarden de bescherming van het luchtruim van de Benelux over van vliegbasis Volkel.

De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. De QRA taak wordt in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen uitgevoerd. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt samen op het moment dat ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen, zodat voortijdig kan worden ingespeeld op mogelijk naderende dreiging.

Voor meer informatie over de QRA, zie www.defensie.nl/onderwerpen/taken-in-nederland/verdediging-nederlands-luchtruim. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidshinderklachten kunt u bellen met het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Klachten kunnen eveneens online worden ingediend via www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen/klachten-geluidsoverlast