Leeuwarder Leeuwtje voor de heer Ate Damstra

Leeuwarden - Locoburgemeester Hilde Tjeerdema reikte zaterdag 29 september het Leeuwarder Leeuwtje uit aan de heer Ate Damstra uit Leeuwarden.

De heer Damstra was in 1969, als lid van de jeugdgemeenteraad, mede-initiatiefnemer van de oprichting van Actiecomité tot behoud van de Bonifatiustoren, later de Stichting Bonifatiustoren. Aanleiding voor de oprichting van het comité was de dreigende sloop van de Bonifatiuskerk die de toenmalige Bonifatiusparochie voor ogen had in verband met de hoge onderhoudskosten.

Op 2 januari 1976 blies een storm de torenspits van de kerk. Deze werd in 1980 door de Stichting vervangen door een nieuwe spits. Ook in de jaren daarna hebben er veel restauratieprojecten plaatsgevonden. Onder andere de pastorie, die door de val van de spits beschadigd raakte, werd vernieuwd. Bij al deze projecten was de heer Damstra altijd de spin in het web. Ook heeft hij diverse boekjes en artikelen over de historische en bouwkundige aspecten van de kerk geschreven. En door zijn toedoen vinden er nog steeds zomerrondleidingen plaats en wordt de kerk regelmatig opengesteld.

Naast alle activiteiten voor de Bonifatiuskerk (Rijksmonument) was de heer Damstra een paar jaar voorzitter van het CDA (namens CHU), was hij jarenlang voorzitter en ouderling van de Kerkenraad Hervormde gemeente Kurioskerkwijk en tot op de dag van vandaag is hij actief voor de Protestantse Wijkgemeente Huizum-Oost.

Voor zijn jarenlange (bijna vijftig jaar voor de Bonifatiuskerk) tomeloze inzet voor Leeuwarden en de Leeuwarder gemeenschap heeft het gemeentebestuur de heer Damstra het Leeuwarder Leeuwtje toegekend.