Asteriks vertrekt uit Blokhuispoort

Leeuwarden - Podium Asteriks vertrekt vanaf 1 januari 2019 uit de Blokhuispoort in Leeuwarden. In de voormalige gevangenis organiseert Asteriks sinds 2009 daar wekelijks haar concerten.

Voor de podium- en kantoorfunctie wordt gezocht naar een nieuwe locatie. Totdat er een nieuwe locatie is gevonden, programmeert de stichting op diverse plekken in Leeuwarden. 

Als onafhankelijk en ongesubsidieerd podium organiseerde Asteriks vanaf 2009 concerten in de voormalige theaterzaal in de Blokhuispoort, dat destijds door leegstandsbeheerder CareX voordelig ter beschikking werd gesteld. De podiumfunctie kon onder meer vanwege de lage gebruikerskosten worden uitgeoefend. Nu de Blokhuispoort een commerciële functie heeft gekregen, worden de kosten voor Asteriks te hoog om nog regelmatig concerten te kunnen organiseren.

Doordat de Blokhuispoort steeds meer bestaat uit instituten en andere grote(re) organisaties in plaats van creatieven en makers, verdwijnt ook een deel creativiteit en ondernemerschap uit het gebouw. Voor Asteriks is die creatieve omgeving van belang. Asteriks initieerde onder meer Welcome to The Village, Jailbreak Festival en de Stadsoase: projecten die allen belangrijke wortels hebben in de Blokhuispoort.

In oktober, november en december programmeert Asteriks nog steeds, als vanouds, elke vrijdagavond goede muziek in de Blokhuispoort. Voor de locaties na 1 januari: houd de social media van Asteriks in de gaten!