Stichting Vriendenclub Huzumer Skûtsje viert vijftigjarig bestaan

Leeuwarden - Het halve eeuwfeest van Stichting Vriendenclub Huzumer Skûtsje vond afgelopen zaterdag feestelijk plaats op en aan de Grote Wielen bij Leeuwarden.

Skûtsjes op de Grote Wielen? Kan dat wel? Het bleek te kunnen! Zowel het huidige skûtsje It Doarp Huzum als het vorige skûtsje - tegenwoordig de Sinnekening geheten - lagen afgemeerd aan de steiger bij restaurant De Grote Wielen.

Belangstellenden, die zich van tevoren op hadden gegeven, konden meezeilen met het huidige skûtsje en het andere bezichtigen. De dag begon bijna windstil maar gaandeweg de dag kwam er een mooi briesje zodat er prachtig gevaren kon worden. Niet een zandloper of een gate zoals het bij de wedstrijden van de SKS gaat, maar gewoon heen en weer. Het meer is immers niet zo groot en de diepte van het meer houdt ook niet over maar voor deze dag waren de omstandigheden perfect. Op het terras van het restaurant stond het shantykoor van Leeuwarden te zingen en onder het genot van een lekker zonnetje werden de gasten aan boord welkom geheten door schipper, bemanning en bestuur van de stichting. Bij de afvaart ontstond een kippenvel momentje: ratelende lieren van het hijsen van de zeilen vermengd met zeemansliederen brachten een nostalgisch gevoel. Zo zal het vijftig jaar geleden wellicht ook geweest zijn? Na vier keer gezeild te hebben en weer een aantal nieuwe donateurs verwelkomd te hebben was het dan tijd voor het grote jubileumfeest. Een gezellige avond met tweehonderd genodigden in het restaurant. Een gezelschap van schippers, sponsors, besturen, skûtsje-eigenaren en natuurlijk de vele nazaten van de welbekende schipper Lodewijk Meeter. Muziek, een veiling, toespraken maar vooral een weerzien met vele bekenden en het ophalen van (sterke) verhalen maakten deze jubileumdag tot een groot succes.