REZA en Jensma weer van start

Leeuwarden - De REZA is sinds vorige maand weer los. Een afkorting die staat voor recreatie zaalvoetbal. Vanuit de onder deze naam opererende stichting wordt voor de veertigste maal een zaalvoetbalcompetitie gehouden.

De geschiedenis van de REZA gaat terug naar 1974 toen de in oktober 2017 overleden Cees Evertse een volleybalclub startte. Dat volleyballen verliep wat moeizaam – ‘er waren wat leden die altijd maar weer tegen de bal aantrapten en hun handen niet gebruikten’ en besloten werd dan ook om het volleybal te verruilen voor het in de jaren zeventig aan populariteit winnende zaalvoetbal.

Begonnen werd met een zaalvoetbalcompetitie van acht teams. ‘Dat ging op zijn boere fluitjes’ zo valt te lezen in eerdere notulen. In de hoop dat de acht teams daadwerkelijk kwamen opdraven werden ze dan ook voorafgaand aan de wedstrijden telefonisch benaderd met de vraag of ze toch echt van plan waren om te komen voetballen. In diezelfde notulen valt te lezen dat  voor een seizoen meevoetballen een bedrag van honderd gulden werd gerekend (€45,38).

Toch bleek het zaalvoetballen onder de vlag van de REZA een gouden greep. De competitie groeide en werd zelfs even gespeeld in twee verschillende sporthallen (Bilgaard en Nylân). ,,Hopeloos", aldus voormalig voorzitter Cees Evertse: ,,Teams stonden voortdurend in de verkeerde hal."

Nu  – veertig jaar later – kent de REZA drie klasses. Een hoofdklasse, een eerste klasse en een tweede klasse. Gespeeld wordt op de vrijdagavond en er is in de jaren tachtig zelfs ook nog even op de zaterdagochtend gespeeld. Dat bleek een minder gelukkig speelmoment aangezien veel van de deelnemers aan de REZA ook zaterdagse clubverplichtingen hadden. 

Het veertigjarige jubileum werd in september van dit jaar opgeluisterd met een toernooi dat de naam draagt van de scheidsrechter die inmiddels al veertig jaar sportieve leiding geeft aan het wedstrijdverloop; de heer Klaas Sjoerdsma (76!).  

Voor veel voetballiefhebbers is de competitie een begrip. Jarenlang was daarbij de al even genoemde sporthal ‘Nylân’ het onderkomen waar werd gespeeld en nagezeten, maar sinds een aantal jaren is de organisatie uitgeweken naar de sporthal aan de Rengerslaan.

Ook Team ‘Jensma’ is nu weer van de partij en dat mag bijzonder worden genoemd want het team doet al meer dan dertig jaar mee. Wat ooit begon als een vriendenteam is uitgegroeid tot een familieteam waarin de nodige zonen hun steeds verder op leeftijd rakende vaders zijn komen versterken. En dat is eveneens bijzonder want voor het meespelen wordt door de tweede generatie naar Leeuwarden afgereisd vanuit Breda en Rotterdam.  

Aan stoppen denken de spelers van Jensma – vernoemd naar het garagebedrijf uit Sint Annaparochie dat ooit als sponsor optrad maar waarmee de banden al lang zijn verbroken – dan absoluut nog niet en er is de wens om in elk geval door te spelen totdat ook Ennio van Asselt (nu twaalf jaar jong) zijn opwachting in het team kan maken. Dat zal op zijn vroegst met ingang van het seizoen 2019/2020 zijn en de inbreng van van Asselt junior is meer dan gewenst aangezien de oudste spelers van Jensma in 2019 de leeftijd van zestig jaar bereiken. Of dat het einde van Jensma inluidt is nog onzeker. Het volgende ijkpunt zou zo maar voetballen met de kleinkinderen kunnen zijn.