Land Transport aan kop na winst in uiterst spannende topper

Leeuwarden - De driebanders van Land Transport zegevierden vrijdagavond in een thriller met 5-3 over Carambole uit Daarlerveen. Doordat ook HCR Prinsen verloor gaan de Leeuwarders nu alleen aan kop in de tweede divisie.

Klaas Kuindersma had een prima start en stond na zestien beurten al met 18-9 voor, maar toen het even minder liep maakte tegenstander Peter Timmer een serie van vijf en was de strijd weer helemaal open. Klaas liep toch weer uit naar 27-20, maar zag Peter weer angstig dichtbij komen (28-27). Hij mocht ook nog van geluk spreken toen een bal van Peter er miraculeus omheen ging en hij toch als eerste finishte. Peter moest nog twee en die maakte hij knap in de nastoot.

Albert Kooistra speelde tegen de uit Duisburg afkomstige Duitser Dirk Harwardt en ook dit werd een zeer spannende partij. Na zestien beurten stond het 10-10 en toen Albert kort achter elkaar twee series van vier scoorde nam hij met 23-17 de 
leiding. Dirk antwoordde direct met een serie van vijf. Na een tussenstand van 27-27 en 32-29 voor Albert was het toch Dirk die in een verdedigend eindspel de partij naar zie toetrok (32-35).

De stand was dus 1-3 in het nadeel van Land Transport en Jildo Keur en Gert-Jan van der Veen moesten allebei winnen om de punten in de goedbezochte Friesch Club te houden. Dat zag er met Jildo niet naar uit, want tegenstander Peter Stakenburg nam meteen het initiatief en stond na twaalf omlopen met 1-11 voor. Ook na dertig beurten was het gat nog steeds groot (11-18). Toen richtte Jildo zich op en maakte kort achterelkaar twee series van vijf. Hij bleef voorts maar scoren en dat deed Peter slechts sporadisch en in veertig beurten won Jildo de partij met 30-24. In de laatste acht beurten maakte hij achttien caramboles.

Gert-Jan van der Veen speelde tegen de als enige in Nederland en België in acht spelsoorten ereklasser Ben Velthuis. Na negen beurten was de de stand 10-10. Vervolgens liep Gert-Jan naar 24-15 in slechts zestien beurten en leek het pleit beslecht. Niets was minder waar en Ben krabbelde terug in de partij en na dertig beurten kon ook deze partij alle kanten uit (27-25 voor Gert-Jan). Na een bloedstollende eindfase en vele poedels en een paar ketsers was het Gert-Jan die met twee kleine series van twee de partij besliste en Land Transport de 5-3 winst bezorgde.

Stand aan kop na zes speelronden

1. Land Transport          
6-10 (35-13)

2. HCR Prinsen            
6- 9  (35-13)

3. Carambole                
6- 9  (31-17)

4. De Driehoek              
6- 8  (27-21)