Fries Verzetsmuseum wil uitwerking Profielwerkstuk leerlingen Stedelijk Gymnasium in gebruik nemen

Leeuwarden - Lotte Benedictus en Danielle Scheepens, leerlingen uit klas 6 van het Stedelijk Gymnasium van OSG Piter Jelles, presenteerden op vrijdag 19 oktober een heel bijzonder Profielwerkstuk tijdens de PWS-presentatiedag op het Stedelijk Gymnasium.

In overleg met het Fries Verzetsmuseum onderzochten Daniëlle en Lotte 26 belangrijke gebeurtenissen uit de periode van de Duitse bezetting (’40-’45) in Leeuwarden en omgeving. Van deze belangrijke gebeurtenissen maakten ze een poster/zoekplaat, geïnspireerd op de tekeningen van  Jan van Haasteren. Als toelichting op alle gebeurtenissen is een boek gemaakt. Het Fries Verzetsmuseum is zo onder de indruk van hetgeen de leerlingen hebben gemaakt, dat ze het eindproduct willen ontwikkelen en aan alle leerlingen van Friese basisscholen die het museum bezoeken willen meegeven.

Danielle en Lotte hoefden niet lang na te denken over het onderwerp voor hun Profielwerkstuk (PWS): ,,Meteen waren we erover uit dat we aan de slag wilden met het vak geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. Omdat wij niet alleen een werkstuk wilden inleveren, besloten we er een beeldend werk bij te maken. De puzzels van Jan van Haasteren gaven ons het idee om een poster te maken waarop alle belangrijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in Leeuwarden te zien zijn. Dat is uiteindelijk gelukt. Het is precies wat wij in gedachten hadden en we zijn dan ook tevreden met het resultaat!" Voor het digitaal maken van de poster kregen de leerlingen advies van de bedrijven Online Media Koffer en BrandDogs. 

PWS
Het profielwerkstuk (PWS) is een verplicht onderdeel van het eindexamen. Het is een praktische opdracht voor leerlingen in de laatste klas van de havo en het vwo. Een PWS is een uitgebreid werkstuk over een onderwerp uit hun gekozen profiel en het heeft betrekking op een groot profielvak. Een leerling van het vwo moet minimaal tachtig uur besteden aan het werkstuk. Het cijfer wordt meegeteld bij het bepalen van de examenuitslag.