Steeds meer deelnemers aan Liwwadster Rondje

Leeuwarden - Het Liwwadster Rondje, dat op 27 oktober plaatsvindt, is uit haar jas gegroeid. Daarom verhuist deze sloeproeiwedstrijd naar de Hemrik, waar de start en finish zullen zijn. De route zelf blijft door hartje Leeuwarden gaan - precies wat het evenement zo’n succes maakt.

Drie jaar geleden deden er nog ‘maar’ dertig teams mee aan het Liwwadster Rondje. Vorig jaar startten er 45, en dan stonden er nog ruim tien teams op de reservelijst. Reden voor studentenvereniging Osiris, die de wedstrijd organiseert en zelf ook een sloep heeft, om de start- en finishplek te verplaatsen naar Citycamping De Wetterpôlle op de Hemrik. ,,Hier hebben we zoveel ruimte, dat in principe alle sloepen van Nederland kunnen meedoen", aldus Bram Honijk, één van de organisatoren.

Het succes van het Liwwadster Rondje zit hem grotendeels in het feit dat de roeiers door het centrum van Leeuwarden varen. Daarnaast doet studentenvereniging Osiris met haar eigen sloep ook volop mee aan wedstrijden elders in het land. ,,Meestal komt de organisatie van zo’n wedstrijd vervolgens naar Leeuwarden om hier aan de wedstrijd mee te doen.” Verder is het Liwwadster Rondje onderdeel van de Grachtencub 2018, én genomineerd voor de Federatie Sloeproeien Nederland eerste en tweede klasse dames en heren. Wat allemaal weer bijdraagt aan naamsbekendheid.

Overigens is het Liwwadster Rondje niet alleen voor roeiers. De wedstrijd trekt in de stad altijd veel bekijks, maar het grote publiek is ook welkom op het grote feest, vanaf 18.30 uur op Citycamping De Wetterpôlle op de Hemrik. De BTW Band komt er spelen, en daarna neemt DJ Remco Straathof het stokje over om het feest tot ongeveer middernacht door te zetten. ,,Iedereen is welkom, ook niet-roeiers. We gaan echt voor het mienskipsgevoel.”

Starttijden
De eerste sloep start om 13.00 en de laatste om 13.30 uur. Verwacht wordt dat de eerste sloepen tussen 14.30 en 15.00 uur weer finishen.