Zeldzame helm Ayrton Senna tentoongesteld in Leeuwarden

Leeuwarden - Liefhebbers van Formule 1 kunnen aankomend weekend hun hart ophalen tijdens CLASSICSNL, de beurs voor klassieke automobielen in Leeuwarden. Daar wordt namelijk een helm tentoongesteld die door Ayrton Senna is gedragen tijdens de Nederlandse Grand Prix in Zandvoort in 1985. De helm is onderdeel van een grote Formule 1 collectie die wordt geveild bij online veilingplatform Catawiki.

Van oktober tot december 2018 veilt online veilingplatform Catawiki een privécollectie met unieke Formule 1 memorabilia. De items zijn verkregen door een anonieme verzamelaar, die connecties had binnen de Formule 1 en zodoende ook vele Europese Grand Prixs heeft bezocht in de jaren tachtig en negentig. Vele items zijn direct verkregen van de coureurs zelf of van teamleden van desbetreffende coureurs. De collectie is opgedeeld in vijf veilingen waarbij meer dan 250 exclusieve objecten verkocht worden.

Zeer zeldzame helm
Een van de helmen die Senna droeg tijdens de Grand Prix in 1985 in Zandvoort, maakt onderdeel uit van de eerste veiling deze week op Catawiki. De zeer zeldzame helm, inclusief krassen die zijn opgelopen op de racebaan, heeft een geschatte waarde tot wel €150.000. ,,Soortgelijke helmen zijn moeilijk te vinden op de markt, vooral omdat dit exemplaar stamt uit het begin van de carrière van Senna en ook persoonlijk door hem is gedragen", zegt Marc Jans, sportmemorabilia expert bij Catawiki en nauw betrokken bij het samenstellen van de veilingen.

Tentoonstelling tijdens CLASSICSNL
Van 26 tot en met 28 oktober wordt in het WTC Expo in Leeuwarden de vierde editie van CLASSICSNL gehouden. Catawiki heeft een speciale veiling georganiseerd met 37 oldtimers en 20 motoren die zondag tijdens de beurs om 14.00 uur onder de digitale hamer gaan en live in de zaal is te volgen. Naast de oldtimers en motoren, worden een aantal van de 250 unieke Formule 1-memorabilia tentoongesteld. ,,De meeste items zijn al meer dan twintig jaar niet aan het grote publiek getoond. Dat de veiling samenvalt met de aanwezigheid van Catawiki tijdens ClassicsNL is een mooie gelegenheid om een selectie tentoon te stellen. De kans is natuurlijk aanwezig dat de items in een andere prive collectie terecht komen en zo weer voor een lange verborgen blijven”, aldus Lars van den Heuvel, Marketing Manager Nederland bij Catawiki. Naast de helm van Ayrton Senna uit 1985, zijn onder andere ook een helm van Michael Schumacher uit 1997 en een helm van Jean Alesi uit 1996 te bewonderen.

De eerste veiling met ondere andere de helm van Ayrton Senna duurt nog tot en met zondag 28 oktober en is te bekijken via www.catawiki.nl/formule1