Leeuwarden Culturele Hoofdstad? Ik was bijna verontwaardigd over het idee!

Leeuwarden - ,,Maar het heeft de stad een enorme boost gegeven. Als acteur en ook op persoonlijk vlak heb ik me in een megaproductie als De Stormruiter enorm kunnen ontwikkelen", aldus Roelof Meijer, acteur De Stormruiter.

Spijt heeft Roelof Meijer niet een seconde gehad van zijn beslissing om zich zes jaar geleden aan te sluiten bij de Jeugdtheaterschool in Leeuwarden. ,,Ik vond het interessant, het prikkelde me. En het klinkt misschien als een cliché, maar het is de basis voor alles wat ik dit jaar gedaan heb en in de toekomst nog ga doen."

Roelof Meijer maakte onderdeel uit van De Stormruiter, het grote theater- en muziekspektakel dat meer dan 100.000 bezoekers trok. ,,Ik had ruim voor de audities voor De Stormruiter op mijn pad kwamen al besloten om zangles te nemen. Toen had ik nog niet in mijn hoofd dat dit er uit zou komen. Koorlid en de rol van Sikke. Ik heb heel veel aan Meeuw Jeugdtheaterschool gehad. Je werkinstelling, de omgang met mensen, het gevoel voor het spel, dat neem je mee." De schaal van de productie en de nieuwste technische toepassingen maakten De Stormruiter anders en bijzonder. ,,Maar qua werk voelde het niet anders dan bij Meeuw. En spelen voor 4600 toeschouwers is de eerste keer vreemd en bijzonder maar vreemd genoeg went zo’n enorme arena heel snel."

De Stormruiter is voorbij. Het examenjaar op het vwo heeft nu stevige prioriteit. Roelof Meijer speelt wel daarnaast in nieuwe productie als Eritreatown in de Oosterstraat en een Friese opera Rjochter en Sjuery gebaseerd op het concept van Trial by Jury. ,,Gelukkig dat er ook iets is na De Stormruiter. Anders voelt het ook een beetje alsof het hier ophoudt, terwijl ik ook door wil gaan."

Binnenkort moet hij besluiten welke richting hij kiest na het examen op de middelbare school. Toneelacademie, muziektheater, theaterwetenschap. ,,Ik weet het nog niet. Ik heb nog geen ruimte in mijn hoofd gehad om er goed over na te denken, om audities te doen. Maar dat ik hier verder in wil, dat is duidelijk."

Het jaar 2018 heeft hem daarin alleen maar bevestigd. ,,Ik was bijna verontwaardigd over het idee dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa wilde worden. Leeuwarden? Ik snapte het niet. Maar het heeft de stad een boost gegeven. Het broeit, het leeft, het is hier interessanter geworden. En zonder Culturele Hoofdstad was De Stormruiter er niet geweest en had ik een grote stap in mijn persoonlijke ontwikkeling en als acteur gemist. Ik was argwanend, maar het tegendeel is bewezen."