Leeuwarder Leeuwtje voor ‘oppertorenwachter’ Oldehove

Leeuwarden - De heer William Lord ontving woensdag 31 oktober het Leeuwarder Leeuwtje uit handen van locoburgemeester Sjoerd Feitsma.

Lord is al jaren vrijwilliger bij het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Daar wordt hij inmiddels gezien als de ‘oppertorenwachter’ van de Oldehove. Niet alleen leidt hij duizenden toeristen en locals naar de top van de belangrijkste toeristische trekpleister van Leeuwarden, ook coördineert hij de inzet van de andere 25 torenwachters. De bezoekersstroom van de Oldehove heeft sinds 2009 een vlucht genomen van 10.000 personen per jaar tot meer dan 60.000 personen in 2018.

De vrijwilligers van het Historisch Centrum Leeuwarden zijn van begin april tot eind oktober actief. Vanwege zijn rijke historische kennis, geeft ook Lord met veel enthousiasme stadswandelingen. Er is in Leeuwarden geen stadsgids te vinden die de afgelopen jaren meer wandelingen heeft begeleid dan hij. Op boeiende wijze weet Lord de verhalen van Leeuwarden te vertellen aan een breed publiek, jong en oud, uit binnen- en buitenland, in het Nederlands, Duits en Engels. Bijzonder is tevens dat hij met alle doelgroepen uit de voeten kan: met Rotarians, journalisten (uit binnen- en buitenland), maar ook met soms lastige scholieren.

Al met al is hij al jaren een van de belangrijkste en meest actieve ambassadeurs van de Friese hoofdstad.

Afgelopen jaar was Lord vrijwilliger bij Paviljoen Liwwadders, in het Lân fan Taal. Daarnaast was hij jaren als vrijwilliger actief voor onder andere voetbalclub Blauw Wit ’34 en ijshockeyclub Trias. Ook heeft hij meegeschreven of was hij redacteur van een aantal historische publicaties over Leeuwarden, zoals het stadswandelboekje ‘Voetstappen in de Vosseparkwijk’, een boek over de Leeuwarder wijk Nijlân en het boek ‘Ken je Leeuwarden’.

Het Leeuwarder Leeuwtje wordt uitgereikt aan personen of vertegenwoordigers van organisaties die zich voor de gemeente Leeuwarden of de Leeuwarder samenleving verdienstelijk hebben ingezet. Het Leeuwtje is een gouden speldje.