Doorloper | Taboe rond verslaving doorbreken

Leeuwarden - Mark Lettinga (37) wilde vroeger cowboy worden. Hij werd uiteindelijk - na twintig jaar zwaar in gebruik te hebben gezeten - coördinator drugs en alcohol. Dat en meer in deze Doorloper.

Een relatie?  
Het begint er op te lijken, onlangs ben ik een heel leuk persoon tegen gekomen.

Leeuwarden is voor mij:
Een mooie en fijne stad waar van alles georganiseerd wordt voor de bewoners. Leeuwarden is mijn stad waar ik sinds mijn 21ste woon en mijn prachtige leven leef.

Als ik baas van Leeuwarden was, dan:
Zou ik willen dat de ziekte verslaving meer onder de aandacht wordt gebracht door de media en de gemeente. Ook in onze stad zijn de problemen gigantisch. Er heerst nog een groot taboe op de ziekte verslaving en ik zet mij in om dit te doorbreken. Ik vertel mijn levensverhaal op scholen om te inspireren en ik help verslaafden met mijn eigen bedrijf Clean Verslavingszorg. Ervaringsdeskundigheid wordt steeds belangrijker binnen de zorg en hier wil ik mijn steentje aan bijdragen.

Vroeger stapte ik altijd in:
't Vat (later Club NOA met machtige feestjes), Rock It, Fire, Doelensteeg, Rembrandt en De Rus.

Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was, dat was:
Trisha op de basisschool in Menaldum.

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, dat was:
Ik lach iedere dag!

En dat ik baalde:
In de afkickkliniek en een aantal keer er na nog.

Het beste boek dat ik ooit gelezen heb:
Think & Grow rich van Napoleon Hill. Een prachtig boek met een complete filosofie voor persoonlijk succes op verschillende gebieden.

Als ik niet in Leeuwarden woonde, dan:
Woonde ik in Trynwlden, een prachtig stukje Friesland vlakbij onze stad.

Ik zou graag de volgende persoon voor een lintje willen nomineren:
Mijn zus Linda Lettinga. Mede dankzij haar gaf ik mijn verslaving aan drank en drugs toe. Hierdoor ben ik drie jaar geleden in een afkickkliniek beland en tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds clean.

Wat ik vroeger altijd wilde worden is:
Cowboy.

Ik werd uiteindelijk:
Ik heb altijd commerciële functies gehad maar ik heb mij afgelopen twee jaar omgeschoold richting verslavingszorg. Ik ben nu coördinator drugs en alcohol bij twee gemeenten in Friesland voor drie dagen in de week. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf genaamd Clean Verslavingszorg. 

Hoogtepunten in mijn leven zijn er genoeg, maar wat er echt uitspringt:
3 augustus 2015. Na twintig jaar zwaar in gebruik te hebben gezeten is dit de dag dat ik ben opgenomen in een afkickkliniek in het midden van het land. Hierdoor is mijn leven drastisch veranderd en kan ik iedere dag genieten van het 'echte' leven.

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom:
Mijn joggingbroek aan.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.