SC Cambuur met veel moeite langs Jong Ajax

Leeuwarden - SC Cambuur heeft de week, na de bekerwinst op HFC van afgelopen dinsdag, goed af weten te sluiten. De Leeuwarders bleken vrijdagavond met een 2-1 zege de meest gelukkige tegen Jong Ajax. 

De geel-blauwen pakten daarmee in competitieverband voor het eerst een resultaat tegen de jeugdige Amsterdammers. De vier vorige ontmoetingen gingen namelijk verloren. De manschappen van trainer Hake stijgen dankzij de zege van de achtste naar de (voorlopig) zevende plaats op de ranglijst. 

Kort voor aanvang van het duel en óók toen de stadionklok 38.00 aanwees werd op fraaie wijze eer bewezen aan de onlangs en veel te jong overleden Cambuursupporter Kor Spinder. Hij mocht slechts 38 jaar worden.

Wedstrijdverloop

De Leeuwarders kenden een bliksemstart. In de zesde minuut zag Justin Mathieu dat de keeper van de bezoekers (te) ver uit zijn goal was gekomen en sloeg fraai doe met een boogbal: 1-0. Drie minuten daarna had de marge op twee moeten staan; Andrejs Ciganiks wist de bal echter niet in een leeg doel te krijgen. Halverwege de eerste helft ontsnapte Cambuur binnen een minuut tot tweemaal toe aan de gelijkmaker; Omar El Baad haalde een kopbal van Dani de Wit van de lijn en kort daarop krulde Dennis Johnsen een bal rakelings naast. Op het half uur trad keeper Xavier Mous meerdere keren reddend op. De Amsterdammers bleven tot aan de pauze nadrukkelijk aandringen, maar de 1-1 bleef achterwege.

Cambuur hervatte de wedstrijd met Issa Kallon voor Tyrone Conraad.

In de 53ste minuut werd Mathieu in de vijandelijke zestien gevloerd vanuit een counter. De boosdoener was Sven Botman, die meteen naar de kleedkamer kon vanwege een tweede gele kaart. Mathieu faalde niet vanaf de stip: 2-0. Mathieu - weer hij - eiste een kwartier voor tijd nogmaals een hoofdrol op, maar dit keer een negatieve; Erwin Blank, de arbiter van dienst, bestrafte een overtreding op de middellijn met geel en dat betekende rood. Vanaf dat moment was het dus weer tien tegen tien. Jong Ajax kwam in de 77ste minuut terug in de wedstrijd; Noa Lang nam de 2-1 voor zijn rekening. Voorts overleefden de geel-blauwen meerdere zeer dreigende aanvalsgolven van de bezoekers, en werd na stevig billenkniepen de zege over de streep getrokken. 

Opstelling SC Cambuur

Mous, El Baad, Mbende, Schilder, Van Wermeskerken, Schils, Ciganiks ('70 Maulun), Conraad ('46 Kallon), Mathieu, Rossi ('87 Calor), Van Kippersluis

Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (1-0)

Scoreverloop: 1-0 Mathieu ('6), 2-0 Mathieu ('53/penalty), 2-1 Lang ('77)

Scheidsrechter Blank gaf geel aan Maulun, Van Kippersluis, Mathieu 2x (SC Cambuur) en Botman 2x, De Wit, Kemper (Jong Ajax).

Aantal toeschouwers: 7131

Tekst: Henk Albers / twitter @henkalbers1970 
Foto: Henk Jan Dijks / twitter @Dijksfotografie