Leeuwarden toont lijst van 35.597 omgekomen mensen onderweg naar Europa

Leeuwarden - De lijst wordt tijdens de afsluitende maand van het Culturele Hoofdstadjaar, tentoongesteld aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Op 10 november om 15.00 uur lezen meerdere prominenten, onder wie Nynke de Jong en Tjeerd van Bekkum, de namen van hen die in 2018 – het Culturele Hoofdstadjaar van Europa - zijn omgekomen.

De bouwhekdoeken bevatten 35.597 gegevens van vluchtelingen, asielzoekers en migranten die hun leven verloren binnen of aan de grenzen van Europa. Deze lijst wordt sinds 1993 bijgehouden door het in Amsterdam gevestigde UNITED for Intercultural Action.

De lezers zijn onder andere presentatrice en journalist Nynke de Jong, de voormalig vluchteling Islam Richie uit Syrië, directeur van Leeuwarden-Fryslân 2018 Tjeerd van Bekkum en Thomas van de Korst die lange tijd vrijwilligerswerk deed op Lesbos voor Movement on the Ground, de organisatie die Johnny de Mol heeft opgezet.

Dit project was eerder te zien in musea en publieke ruimtes in onder meer New York, Istanbul, Milaan, Berlijn en Barcelona. De Britse krant The Guardian verspreidde The List eerder dit jaar als bijlage van hun krant. ,,Hoe pijnlijk en misschien ongemakkelijk ook, deze lijst geeft aandacht een grote groep vergeten slachtoffers”, zegt Matthea de Jong die dit project namens het LF2018-onderdeel IepenUP naar Friesland haalde. ,,Want de rampspoed voor vluchtelingen, de nabestaanden en dierbaren is nauwelijks te bevatten. Achter iedere naam op deze lijst gaat een onmetelijk drama schuil.”

De lijst is uitvoerig maar niet volledig. De Jong: ,,Duizenden anderen zijn namelijk nooit gevonden. Over hun lot is niets bekend, om over hun naam en identiteit maar te zwijgen. Met het voorlezen van de namen op 10 november moeten we ons dat óók beseffen.”

Over The UNITED List
De United List of Refugee Deaths wordt bijgehouden door het in Amsterdam gevestigde secretariaat van United for Intercultural Action. Activisten, onderzoekers, journalisten, kunstenaars en instellingen gebruiken de lijst om via hun werk het algehele bewustzijn over deze slachtoffers te vergroten, bijvoorbeeld met billboards en artikelen.

IepenUP presenteert dit project van 3 tot 25 november 2018 aan de Nieuwestad in Leeuwarden. IepenUP is het discussieprogramma van Leeuwarden-Fryslan 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Een programma rondom actuele vraagstukken over hoe we samenleven in een wereld die verandert. Op zaterdag 10 november, vanaf 15.00 uur, worden de gedocumenteerden van de lijst uit 2018 voorgelezen.