DOV viert zestigjarig bestaan

Leeuwarden - De gehandicapten sportvereniging 'Door Ontspanning Valide' (D.O.V.) werd op 22 augustus 1958, op initiatief van de Bond voor Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers (B.N.M.O.), opgericht. Binnenkort wordt dit jubileum gevierd.

DOV opende haar deuren zestig jaar geleden voor sporters met een lichamelijke beperking. In het begin werd er alleen volleybal aangeboden maar gaandeweg de jaren werd er in 1965 een afdeling tafeltennis aan toegevoegd. Vele sporten en ontspanningsactiviteiten zouden volgen zoals rolstoelbasketbal, sport en spel, boccia, recreatief, zwemmen, biljarten, Short mat bowls, priksleeën en boogschieten. De laatst toegevoegde sport is badminton op de donderdagavond. Alle sporten worden onder leiding van ervaren en deskundige trainers/instructeurs en of begeleiders aangeboden. Naast het aanbieden van diverse sporten is er ook nog een spelcommissie die activiteiten buiten het sporten om organiseert.

Er kan recreatief gesport worden maar ook in competitieverband bij tafeltennis waarbij men meedoet in de valide competitie. Bij badminton is een lid die zelfs via de badminton club ONI, die goede banden onderhoudt met DOV, meedoet als rolstoeler in de dorpencompetitie. Dit zijn zomaar een paar prachtige voorbeelden van integratie van minder validen in de validen sportverenigingen. Maar hoe het ook zij, sporten moet leuk zijn voor iedereen en - voor zover mogelijk - moet iedereen kunnen genieten van het samen zijn en het sporten.

Op 17 november wordt met een open dag feestelijk de nodige aandacht besteed aan het jubileumjaar; Foppe de Haan (Foppe Fonds) zal het startsein geven, met een lezing over het nut van sporten voor sporters  met een lichamelijke beperking. Het programma aan het Kalverdijkje 77b te Leeuwarden is als volgt: om 10.00 uur ontvangst met koffie/thee en iets lekkers; om 10.30 uur volgt de opening met rond 10.40 uur de lezing door Foppe de Haan; vanaf ongeveer 11.00 tot 15.00 uur diverse sporten met mogelijkheid tot actieve deelname. Er is bovendien gelegenheid om te knutselen op een eenvoudige manier en er is schminken voor de kids! De volgende sporten worden gedemonstreerd: Boccia, Short mat bowl, Badminton, Tafeltennis, Zitvolleybal en Boogschieten. De sporthal is volledig aangepast aan de diverse sporten. Meer informatie over de vereniging kunt u vinden op www.dovleeuwarden.nl.