Menno 'patat' Jansma overleden

Leeuwarden - Menno Jansma, bij velen in onze regio bekend als 'Menno patat', is ons afgelopen zondag helaas ontvallen. Menno werd slechts 59.

Menno kampte al langere tijd met fysieke ongemakken. Het afgelopen weekend ging het van kwaad tot erger met uiteindelijk het overlijden van de zo geliefde snackbarhouder tot gevolg. 

In memoriam

Menno was een begrip in Leeuwarden en ver daarbuiten. Hij runde zijn zaak ruim 36 jaar en wist - zoals ook op zijn twitteraccount is na te lezen - van al zijn klanten wat zij wilden bestellen. Wie zijn zaak binnenstapte kon eigenlijk in 99 van de 100 gevallen gewoon plaats nemen zonder wat te zeggen; Menno wist precies wat een ieder normaliter wilde eten en de daadwerkelijke 'order' plaatsen was puur van sociale en bevestigende aard. Hij was in de mooiste betekenis van het woord een 'aparte'. Zo kwam het voor dat - wanneer een klant wegens verhuizing jarenlang niet zijn zaak had bezocht en dan ineens na zeven jaar voor de vitrine met snacks stond - er door Menno 'slechts' werd gezegd: ,,Oh hoi, ga maar zitten, je twee kroketten en het patatje mayo komme d'r an." Als de klant daarna te kennen gaf onder de indruk te zijn van het feit dat de snackbarhouder dat na al die jaren nog wist, dan zei Menno: ,,Ik heb je inderdaad een tijd niet gezien, maar ik dacht, die mut vast hetzelfde weer hebbe." Vervolgens was Menno dan zeer zeker een en al oor en werd dan goed bijgepraat. De meesten zouden met het bijpraten zijn begonnen, Menno dus niet. Typisch Menno.

Hij had ook andere eigenaardigheden. Zijn automatische piloot, en dat sluit aan bij het zojuist genoemde, kon soms vreemd overkomen op klanten, en dan vooral de nieuwe. Als je bij Menno bijvoorbeeld een minuut na het bestellen aangaf dat bij een van de patatjes niet alleen mayonaise moest maar óók nog pindasaus, dan werd dat niet altijd altijd 'gewaardeerd'. Menno zei dan: ,,Niet zeure om wat anders, dan raak ik in de war. Je eet maar op waar ik mee bezig was." De vaste klant snapte dat. Een nieuwe klant stond dan met de mond wagenwijd open zo van 'ik wil juist voor een paar centen meer bestellen en deze beste man wil kennelijk niet meer verdienen??'. Andere klanten legden in zo'n geval dan even uit dat dat typisch Menno was en hij dat helemaal niet verkeerd bedoelde.

Menno baarde ook opzien met zijn voorspellende gave(n). Zo haalde hij het nieuws toen hij de 5-1 zege van Nederland op Spanje op het WK in Brazilië had voorzien en daar bij de sigarenboer een flink bedrag mee had gewonnen. Bij Omrop Fryslân was hij samen met vaste klant 'Kootje' vorig voetbalseizoen op televisie te zien met het voorspellen van voetbaluitslagen. Ook Voetbal International klopte bij het 'orakel van Leeuwarden' aan.

Met andere media - het AD - had Menno een zeer negatieve ervaring. De jaarlijkse AD Friettest van 2014 leverde Snackbar De Tille een ronduit schandalige beoordeling op. De scribent van het Algemeen Dagblad nam daarbij bovendien de gehele wijk Westeinde op de hak. Menno sloeg met een groot en goudeerlijk artikel keihard terug in ons weekblad met als rode draad: ,,Bij dat AD snappen ze er helemaal niks van." Gelukkig weten we allemaal inderdaad beter. Met het verlies van Menno 'patat' zijn we een heel speciaal iemand kwijtgeraakt. 

De diepgeraakte medewerkers van Menno 'patat', tal van klanten en ook ondergetekende hebben inmiddels bloemen neergelegd bij de zaak. 

Er is een condoleanceregister geopend. U kunt deze bereiken door - hier - te klikken.

Tekst: Henk Albers