Intocht Sinterklaas: Kick Out Zwarte Piet demonstreert op Zaailand

Leeuwarden - Sinterklaas komt zaterdag Leeuwarden weer binnenvaren. Zoals elk jaar komt hij, vergezeld van een grote stoet Pieten en een boel spektakel, met zijn boot in de Prinsentuin aan.

Wanneer de Goedheiligman rond 12.00 uur voet aan wal zet, heet de kinderburgemeester hem welkom. Daarna begint de Sint aan zijn traditionele route door de binnenstad: over de Groeneweg naar de Nieuweburen en de Voorstreek en de Kelders en door de Peperstraat naar de Wirdumerdijk. 

Vandaar gaat de stoet van het Ruiterskwartier over het Schavernek en de gehele Nieuwestad naar de Sint Jacobsstraat en het Hofplein. Daar ontvangt burgemeester Ferd Crone rond 14.30 uur de Sint opnieuw op het bordes van het Stadhuis.

Demonstratie
Een groep, Kick Out Zwarte Piet, heeft zich gemeld met het voornemen te demonstreren tijdens de intocht. De burgemeester wil dat de intocht voor de kinderen en ouders feestelijk verloopt en heeft daarom besloten dat er mag worden gedemonstreerd 'tegen zwarte Piet' op zaterdag 17 november in een afgebakend vak op het Zaailand, tegenover het Hof van Justitie. De demonstranten moeten zich houden aan de voorwaarden die hen van te voren zijn gesteld. De politie ziet hierop toe.