Orca sterk op dag 1 en 2 regionale kampioenschappen zwemmen in Heerenveen

Heerenveen - De regiokampioenschappen korte baan zijn afgelopen zaterdag van start gegaan. De zwemmers van Orca lieten zich flink gelden. Vele persoonlijke records werden verbroken en als climax sneuvelde het Nederlands record estafette voor mixed teams bijna.

Het zwemevenement is verdeeld over vier weekenddagen, waarbij de snelste zwemmers en zwemsters uit het noorden strijden om de titel beste zwemmer van het noorden. Bovendien geeft het ook nog de gelegenheid om limieten te zwemmen voor de nationale kampioenschappen die gehouden worden in december.

Voor Orca beet Amélie Wortel het spits af op de 800 meter vrije slag. En deed dit met een fors persoonlijk record. Ze zwom een slordige tien seconden sneller dan haar oude tijd en finishte in 10.34,33. Ze werd hiermee derde bij de junioren 3, net achter Fleur Bos, een ander A-selectie lid, die haar persoonlijke record aanscherpte met 9 seconden tot 10.07.29. Suze kuipers en Lize Janna de Vries, beiden lid van Orca’s regionale Talententeam, mochten de serie afsluiten waarbij Suze het brons greep en Lize Janna het zilver in een persoonlijk record van 9.09.94.

De andere A-selectie-zwemmers werden ook fors uitbetaald voor de vele trainingsuren die ze aflegden de laatste maanden. Deze groep zwemmers wordt dit jaar getraind door Ronald Veenstra en Jelmer Postma. Joel Malda zwom op de 50 meter rugslag voor het eerst onder de dertig seconden en liet deze goede vorm ook zien op de 100 meter vrije slag. Hij dook daarbij onder de 59 seconden. Marijne van der Veen wist de magische dertig seconden-grens op de 50 meter vrije slag bijna te slechten maar bleef daar nog achthonderdste seconde boven steken.

Van de ORT-zwemmers, was vooral Domingo Kuipers uit Workum uitzonderlijk. Hij behaalde diverse podium plekken waaronder ook diverse gouden medailles, en liet vooral veel progressie zien. Van hem zullen we in de toekomst nog veel horen. En uiteraard was Silke Huisman uit Arum weer prominent in beeld, van de acht afstanden behaalde ze zeven keer goud en eenmaal zilver. Zij mocht de vier keer 100 meter mixed team estafette zwemmen, samen met Dominque Sikkema, David Kuiper en Josien Wijkhuis. Dit bleek een gouden kwartet. Ze verpulverden met 4.37 niet alleen het baan en Noordelijk record, maar zwommen en passant ook bijna een Nederlands record, dat op naam staat van topclub de Dolfijn uit Amsterdam.

Sikkema schittert op tweede dag

Op de tweede dag van de regionale winterkampioenschappen zwemmen pakte Dominique Sikkema (Orca) uit Leeuwarden verrassend de algemene titel op de 100m rugslag. Met 58,72 was de boomlange student International Bussines aan NHL/Stenden iedereen te snel af en en passant wist hij zijn persoonlijke record fors te verbeteren. Richard Kuipers, geboren Leeuwarder, maar tegenwoordig studerend en woonachtig in Groningen, veroverde met 59,81 namens TriVia het zilver.

De voor Orca uitkomende Josien Wijkhuijs uit Franeker wist eveneens de algemene titel op te eisen. Op de 50m vlinder snelde Wijkhuijs naar een 26,77 waarmee ze de verassend sterke Saranda Hofstra, van de Kikker uit Emmen, ruim achter zich wist te houden.

Silke Huisman (Orca) uit Arum wist op de 400m wisselslag net geen beslag te leggen op de algemene titel en ook een tijd onder de vijf minuten zat er net niet in. De 5.00,07 betekende wel een forse aanscherping van haar persoonlijk record en hiermee hield ze ternauwernood aanstormde clubgenoot Lize Janna de Vries uit Hijum met 5.00,32 achter zich. Alinda Dingshoff van Hoogeveen won in 4.58,82. Bij de junioren 3 verraste Fleur Bos uit Leeuwarden met een fors persoonlijk record in 5.36,95 en haar eerste NK limiet ooit.

Op de 100m schoolslag moesten Orca zwemsters Joyce Kuipers uit Workum en Silke Huisman de titel met 1.10,33 aan routinier Karin Rijkelijkhuizen van DZ&PC laten. Met respectievelijk 1.12,23 en 1.23,97 kwamen er evenwel prima tijden op de klokken in dit stadium van het seizoen.

De afsluitende 4x100m vrije slag dames was een prooi voor Orca. Met 3.53,37 werd er door Josien Wijkhuijs (56,62), Silke Huisman (56,82), Marissa Lindemulder (1.00,97) en Lize Janna de Vries (58,96) een uitstekende tijd op de klokken gezet. TriVia uit Groningen (3.56,65) en zpc Hoogeveen (3.58,88) volgden op gepaste afstand.