Hendrik Kielstra wint Nederlands kampioenschap karting

Eindhoven - Hij begon als zesjarige met een handtekening van Nyck de Vries op zijn kartdiploma, en startnummer 33 van Max Verstappen. De nu elfjarige Hendrik Kielstra (Wirdum) heeft inmiddels het zelfde bereikt als deze twee heren: namelijk Nederlands kampioen karting worden.

Afgelopen weekend was de laatste wedstrijd van het officiële Nederlandse kampioenschap karting op Kartcircuit de Landsard (Eindhoven). In alle klassen moest nog gestreden worden om het kampioenschap. Er was dus nog van alles mogelijk. Hendrik stelde in zijn klasse uiteindelijk met acht punten voorsprong het kampioenschap veilig.

Zaterdag zat Hendrik er tijdens de vrije trainingen goed bij. Na enkele aanpassingen wist hij een goede tijd neer te zetten waar hij en zijn begeleider Guus Borg zeer tevreden mee waren. Zondagmorgen, bij de vrije training, werd er bewust voor gekozen om een paar rondjes te rijden, om zodoende de nieuwe banden een beetje op te ruwen opdat er in de kwalificatie een goed rondje mee kon worden gereden. Helaas ging de kwalificatie anders dan gepland. De planning was om Hendrik de baan op te sturen als het wat rustiger was. De concurrentie dacht helaas hetzelfde en bleef ook lang wachten, met als gevolg veel verkeer waardoor geen echte goede tijd neer kon worden gezet. Het werd uiteindelijk een vijfde tijd.

Race 1 was een zwaar bevochten wedstrijd; Hendrik kwam zelfs tot tweemaal toe naast de baan terecht. Hij verloor hierdoor een plek en werd zesde. In race 2 kwam Hendrik langzaam op stoom. Eenmaal op gang wist hij drie plekken te winnen en eindigde als derde. Bovendien scherpte hij het baanrecord aan. Race 3 was een kwestie van uitrijden en dan was het kampioenschap binnen. Hendrik had een goede start maar kon de nummers 1 en 2 niet achterhalen. Na een paar kleine gevechtjes met de nummer 4 en 5 vond hij het welletjes en speelde hij op safe door ze te laten gaan. Dit bleek een verstandige beslissing, want hij hield in het klassement ruim voldoende marge over om de finish als kersverse kampioen te passeren.