Monument uit Stiens gekozen tot ‘Duurzaamste Huis van Nederland’

Stiens - De woning van de familie Van Riemsdijk uit Stiens is in de categorie ‘Woning voor 1945’ door een deskundige jury gekozen tot het ‘Duurzaamste huis van Nederland’.

Naast het monument uit de gemeente Leeuwarden zijn nog drie woningen in andere categorieën gekozen. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Apenheul in Apeldoorn. De verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ werd voor de eerste keer georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route om zo woningeigenaren de verdiende waardering te geven voor hun duurzame prestaties.

De feestelijke uitreiking vond plaats in het duurzame congrescentrum De St@art in Apeldoorn. Voor de meer dan 150 genodigden was deze avond een unieke gelegenheid om medehuiseigenaren met duurzame ambities te ontmoeten. In het bijzonder lag de aandacht op de vier winnaars van de juryprijs en de publieksprijswinnaar.

De jury bestond uit vijf deskundigen met een verscheidenheid aan expertise; Ad Straub (TU Delft), Leen van Dijke (Stroomversnelling), Fenneken Anneveld – van Wesel (Architecte), Frans van Dijk (GWBO) en Jan Tjemme van Wieringen (MilieuCentraal). De jury was blij verrast toen bleek dat een totaal van 110 woningen was aangemeld. Het leverde een geweldig aantal sprekende en enthousiasmerende verhalen op, waarvan er veertig werden genomineerd. Gezien de variatie aan woningen, genomen maatregelen en verhalen was het een uitdaging om een winnaar aan te wijzen. Toch was de jury unaniem in haar besluit en koos winnaars in vier verschillende categorieën.

Karakteristiek en duurzaam
In de categorie ‘woningen vóór 1945’ is de woning van Willem en Trudy van Riemsdijk uit Stiens gekozen. De manier waarop zij nadachten over de verduurzaming van een monument werd door de jury geprezen. De duurzame maatregelen zijn op een prachtige manier geïntegreerd zonder verlies van de karakteristieke en oude elementen van de woning. De verduurzaming van oude woningen is maatwerk waarbij vaak naar creatieve oplossingen moet worden gezocht. De jury was onder de indruk van het eindresultaat.

Het is bijzonder leerzaam en helpend voor anderen dat familie Van Riemsdijk op deze manier laat zien wat er mogelijk is bij het verduurzamen van monumenten. Willem en Trudy ontvingen van jurylid Fenneken Anneveld - van Wesel een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk samen met een waardecheque van €1.000.

Aandacht voor duurzaam wonen
De Verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. De Provincie Fryslân is één van de vijf provincies die de verkiezing mogelijk maakt. ‘Doormiddel van de verkiezing is duurzaamheid bij een groot publiek onder de aandacht gebracht,’ vertelt organisator Eva Petra Simon. ,,Als organisatie willen wij iedereen bedanken die heeft meegedaan en zich zo heeft ingezet om duurzaam wonen onder de aandacht te brengen. Dat is winst voor iedereen."

Meer informatie is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing