Huisman imponeert op Koningsnummer bij regiokampioenschap zwemmen

Heerenveen - Orca zwemster Silke Huisman veroverde in het tweede weekend van het regionaal winterkampioenschap de titel op het koningsnummer.

Op de 100m vrije slag zette Huisman met 56,48 een hele scherpe tijd op de klokken. Myrna van Duijven van DZ&PC uit Drachten finishte als tweede in 56,62, terwijl Adinda Dingshoff van ZPC Hoogeveen met 57,83 de derde plaats opeiste.

Erg sterk bezet was ook de 200m schoolslag bij de Dames. Hier ging de winst naar de sterk zwemmende Joyce Kuipers uit Workum. De Orca zwemster verraste favoriet Karin Rijkelijkhuizen (DZ&PC) door met 2.33,22 een fors persoonlijk record te zwemmen. De oude toptijd van Kuipers stond op 2.35,44. Rijkelijkhuizen kwam tot 2.36,17, gevolgd door Huisman 2.38,04 en ook Mirthe Schenkel (ZPC Hoogeveen) wist nog onder de 2.40 te zwemmen met 2.39,92.

Op de 50m vrije slag bij de Heren wisten Niels van Eck (ZPC Hoogeveen) en Dominique Sikkema (Orca) er een spannende strijd van de maken. Met 22.97 om 23.14 trok de bijna dertigjarige van Eck uiteindelijk aan het langste eind. Op de 50m vlinderslag wisten beide heren zelfs de medaille te delen met 25.78. Het betrof echter wel de zilveren medaille, want Matthijs van Meerendonk, die bij TriVia in Groningen het plezier in het zwemmen heeft hervonden, was met 24,64 echt een klasse apart.

Op de 4x200m vrije slag Dames wist Orca verrassend de gouden medaille te pakken. De ploeg die bestond uit Lize Janna de Vries, Huisman en Suze Kuipers moest het stellen zonder de geblesseerde Josien Wijkhuijs. Met een sterk zwemmende Froukje Osinga in de gelederen leek zilver lange tijd het hoogst haalbare totdat Myrthe Natzijl, de slotzwemster van het tot op dat moment ongenaakbare TriVia, zich dermate verslikte dat ze de race noodgedwongen moest staken, waardoor de Leeuwarders het goud alsnog in de schoot geworpen kregen.

Bij de jongens tot veertien jaar diende zich voorzichtig een nieuwe Orca ster aan het firmament aan. Domingo Kuipers, uit Workum, wist op de 400m wisselslag met 5.13,94 een enorm persoonlijk record te zwemmen. Vooral met de manier waarop deze nieuwe toptijd tot stand kwam was Orca coach Ronald Veenstra in zijn nopjes. ,,Niet alleen met Domingo en het ORT maar ook met de A-selectie draait het hier geweldig. Samen met Jelmer Postma en een enthousiaste groep trainers hebben we bij die groep dit seizoen toch wat aanpassingen gedaan in het trainingsprogramma, en dat lijkt nu al zijn vruchten af te werpen. Op naar de komende NK’s én Orca’s Cristmas Swim”, blikte Veenstra niet alleen tevreden terug, maar ook alweer vooruit.