Inspirerende duurzame initiatieven in Stadhuis Leeuwarden

Leeuwarden - Dertien winkels, horeca, bedrijven en maatschappelijke organisaties vertelden op maandag 26 november over hun duurzame initiatieven tijdens een inspirerende middag op het Stadhuis.

Zij kregen van wethouder Sjoerd Feitsma een MVO of Fairtrade certificaat uitgereikt.

Vanuit passie gedreven
Al lijken duurzame initiatieven soms een druppel op een gloeiende plaat, de verhalen van de aanwezigen waren stuk voor stuk vanuit een passie gedreven. Van fair-trade linnengoed in het hotelwezen en t-shirts ontwikkeld met plaatselijke kunstenaars tot fair-trade goud en kleding waar eerlijke lonen voor zijn verkregen. Kandidaten waren Sanne’s Ambactelijke Edelsmeden, Mauk’s Coffee, het Landbouwmuseum, Grendel Schoonmaak, Topspin Nederland, Vrouwen van Nu Reduzum, Hanna Rosa, La Place, Nørd Conceptstore, De wereld van thee, the SainT store, Compass Group bij locatie Minerva academie en Hotel Weidumerhout.

Geen uitzondering meer
Fairtrade en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is niet meer weg te denken binnen onze gemeente en daar buiten. Vaak is het niet meer dan logisch en zijn duurzame keuzes eerder standaard dan uitzondering. De werkgroep Fairtrade ervaart steeds meer dat de bewustwording groeit en het imago rondom eerlijke handel en duurzaamheid steeds meer terrein wint.

Fairtrade en de pers
Er wordt de laatste tijd veel gezegd en geschreven over Fairtrade en vergelijkbare keurmerken. ,,Voor ons is de landelijke Fairtrade Gemeente campagne vooral een manier om bewustwording te stimuleren. We willen dat iedereen nadenkt over onze dagelijkse keuzes. De koffie die we drinken, de chocolade die we eten en de kleding die we dragen. En welke keuze die je uiteindelijk maakt, is geheel aan jezelf, zolang het maar bewust is”, zo vertelt Bianca van Reenen, voorzitter van de werkgroep.

Doe je mee?
Gemeente Leeuwarden draagt de titel Fairtrade Gemeente welke is toegekend door de landelijke campagne Fairtrade Gemeente. Meer weten? Kijk eens op www.fairtradegemeenten.nl. Ook duurzaam ingesteld? Sluit je aan, kom in contact met andere maatschappelijk verantwoorde ondernemers en stimuleer anderen om ook bewust na te denken over onze dagelijkse keuzes. Samen werken we aan een betere wereld.