Doorloper | Stichting Match Talenten

Leeuwarden - Stichting Match Talenten is door een groep ouders opgezet, omwille van (hun) kinderen die te maken hebben met (meervoudige) beperkingen. In Bilgaard runnen zij een Talentenwinkel. Dat en meer in de Doorloper van deze week.

De winkel:
Sinds 14 Februari dit jaar heeft de Stichting een Talentenwinkel in Winkelcentrum Bilgaard. We zijn nu al uit onze huidige 'jasje' gegroeid. Zo zijn er op dit moment vier verschillende activiteiten gaande in het kleine winkeltje. We verkopen nieuwe producten (cadeaushop), zelfgemaakte producten (kleurrijke schilderijen & knuffels van handdoeken) en heel veel ingebrachte tweede kans producten, welke de stichting gegeven en gegund zijn door alle inbreng van winkelend publiek, familie en vrienden. In de winkel lopen overdag enkele jongvolwassen rond die, onder persoonlijk toezicht van de medewerkers van Stichting Match Talenten, aldaar hun zelfredzaamheden bevorderen door zichzelf dienstbaar in te zetten voor alle klanten. Er is ook altijd tijd voor een persoonlijke babbeltje met de bewoners van de wijk Bilgaard en als het nodig is kunnen ze rekenen op aanvullende diensten of een simpel bakje koffie/thee. Wij hebben echter nog geen ruimte voor een koffietafel en die is zeker hard nodig voor deze groep ‘klanten’. Een andere belangrijke taak in het ‘winkeltje’ is advies geven aan ouders met zorgkinderen die nog zoekende zijn in hun zoektocht naar steun / begrip / begeleiding voor hun kind. Gelijkwaardig aan taken van het Sociale wijkteam en Stichting Mee, maar met meer ervaring als gelijkwaardige ouders met zorgkinderen. Op dit moment gebeuren alle activiteiten van achter één balie, wat natuurlijk niet wenselijk is, omdat amper privacy gegeven kan worden. Vandaar dat wij de wens hadden om een groter winkelpand te betreden met aparte ruimte (achterin) de winkel. En die is gevonden in het pand naast de Action in Winkelcentrum Bilgaard.

Het bestuur bestaat uit:
Marchel en Henriette Henkes, Chris Visser, Thea Bijleveld en Jeannette Visser; allen ouders van zorgkinderen die de drijvende kracht van deze Stichting vormen.

Ons doel:
Kinderen / jong volwassenen met (meervoudige) beperkingen verder brengen in de maatschappij, nadat ze van school komen (velen haken vanwege hun beperkingen namelijk te vroeg af). We willen functioneel omgaan met onze talenten en door verbindingen te zoeken zijn wij in staat, zonder hulp van overheid, hen verder te helpen ontplooien. Wij zijn van mening dat (onze) kinderen meer tijd nodig hebben om te rijpen. Hun groeicurve is minder steil dan reguliere kinderen en gebleken is dat onze kinderen langer kunnen doorzetten met ontwikkelen, omdat ze juist baat bij hebben bij begrip en indivuele begeleiding in de talenten die zij bezitten.

Ons motto:
Kijken naar mogelijkheden, want we hebben genoeg beperkingen; Match Talenten is dus een heel bewust gekozen naam.

Als wij de bazen van Leeuwarden waren:
Zouden wij direct starten met een vorm van onderwijs die erop gericht is door de ogen van de ouders met zorgkinderen te gaan kijken, zodat ze de noden van de kinderen beter leren kennen.

Als Cambuur wint, dan:
Zijn wij super blij. Hopelijk hebben een keer een paar kaartjes voor onze Talenten om mee te kunnen genieten.

Als wij we in een ander land zouden moeten wonen, dan:
Gingen we niet. We hebben nog genoeg werk aan de winkel!

We zouden een lintje willen geven aan:
Alle kinderen met beperkingen omdat zij dagelijks topsport moeten bedrijven om een plaats in de maatschappij te veroveren en omdat zij streven naar gelijkwaardigheid. 

Wat ons bindt:
De hartewens dat een kind met beperkingen een plaats mag hebben in de maatschappij en dat de zorg rondom hen is gewaarborgd.  

We hopen met z'n allen door te gaan tot:
Alle kinderen, een zoveel als mogelijk zelfstandig vermogen hebben om zichzelf  te verzorgen en dat er steun is en blijft voor de beperkingen.

Sponsoren gezocht:
Een grotere winkel is dus gevonden (aan Bilgaardpassage 64), maar daar moet nog van alles mee gebeuren. Denk aan onder meer het realiseren van een toilet voor rolstoelers en een keukenblok om hygiene te waarborgen. Bovendien moet het een en ander omgebouwd worden naar een workshopgedeelte en creatieve ruimte voor de talenten. Hiervoor zoeken wij sponsoren, die ons met bouwmaterialen of geld willen steunen. Ook kunnen wij vrijwilligers gebruiken met adviezen en hun vaardigheden. Kijk op de Facebookpagina van de Stichting Match Talenten of doneer op IBAN nr. NL97 RABO 0325 9879 55 Stichting Match Talenten o.v.v. bouwmaterialen. Meer informatie vindt u uiteraard ook op www.matchtalenten.nl

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.