Kerken Reduzum, Idaerd en Friens luiden noodklok voor klimaat

Regio - De kerken in Reduzum, Idaerd en Friens luiden zaterdagmorgen 1 december om twee minuten voor twaalf de noodklok voor het klimaat. De kerkenraad wil zo een signaal af geven aan de politici die naar de klimaatvergadering van de Verenigde Naties in Polen gaan.

Het is 2 voor 12 voor het klimaat.

Op maandag 3 december begint de COP24 in Polen. Dit is de belangrijkste internationale klimaatbijeenkomst sinds de conferentie in 2015 in Parijs.

,,Niet alleen in onze kerkelijke gemeente, maar door het hele land, op ruim 275 plekken, wordt letterlijk de noodklok geluid. Het is nu tijd om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan én moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft desastreuze gevolgen voor de planeet", zo laat men weten namens Hervormde Gemeente Reduzum-Idaerd c.a. 

Behalve kerken doen ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee. In elke provincie in Nederland wordt de noodklok geluid en zelfs buiten de landsgrenzen zijn de noodklokken te horen, zoals op carillons in Washington en Sint-Petersburg.

De drie kerken van Hervormde Gemeente Reduzum-Idaerd c.a. waar de klokken zullen luiden zijn: de Vincentiuskerk, Haedstrjitte 2 te Reduzum, de Gertrudiskerk, Buorren 6 te Idaerd, en de dorpskerk van Friens aan de Van Sytzamawei 1 te Friens.

,,Onze gemeente is aangesloten bij de Groenekerkenactie. Die richt zich op alle kerk- en geloofsgemeenschappen die actief aan de slag willen gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap", zo besluit men.

Kijk ook op www.groenekerken.nl en www.reduzum.com/voorzieningen/kerk