SC Cambuur komt schromelijk tekort tegen FC Eindhoven

Leeuwarden - SC Cambuur heeft vrijdagavond wederom punten verspeeld in eigen stadion. De zwak spelende Leeuwarders kregen met 1-3 klop van FC Eindhoven. Twee weken geleden werd thuis tegen Volendam (1-1) ook al averij opgelopen.

De manschappen van trainer René Hake zakken vanwege het puntenverlies van de negende naar de twaalfde plaats.

Wedstrijdverloop

Sinterklaas, hij verrichtte de aftrap, was amper met zijn Zwarte Pieten van het veld af toen FC Eindhoven op voorsprong kwam. Alvin Daniels (ex-Cambuur) stak in de derde minuut Marcelo Lopes weg, die op zijn beurt Xavier Mous kansloos liet: 0-1. In de twintigste minuut legden de Leeuwarders - die tot op dat moment nog niets fatsoenlijks hadden laten zien - een fraaie aanval over meerdere tussenstations op de mat; Issa Kallon nam uiteindelijk de assist voor zijn rekening, waaruit Kevin van Kippersluis de trekker overhaalde: 1-1. Vier minuten later namen de bezoekers opnieuw de leiding. Daniels kreeg uit het niets een mogelijkheid - omdat Robbert Schilder stond te schutteren - en rondde gedecideerd af: 1-2. De veel te traag en ook zeer voorspelbaar spelende geel-blauwen mochten niet eens mopperen met slechts één goal achterstand bij het ingaan van de pauze want de bezoekers maakten - met name uit razendsnelle counters - aanspraak op een ruimere marge. 

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

Cambuur toonde na de spelhervatting aanvankelijk redelijk wat dadendrang, maar het waren de Brabanders die rond de 55ste minuut driemaal binnen een minuut dichtbij de 1-3 waren. Xavier Mous moest in korte tijd tweemaal reddend optreden en er spatte zelfs een bal tegen de paal (pegel Samy Bourard). Op het uur leek Nigel Robertha de 2-2 binnen te gaan koppen, maar hij schampte de bal slechts zodat deze naast vloog. Uit een counter moest Mous zich in de 71ste minuut flink strekken toen Elisha Sam zomaar - door de benen van Schilder - op doel mocht schieten. De Leeuwarders waren dus wederom gewaarschuwd. In de 79ste minuut ging het alsnog weer mis. Uit een corner van FC Eindhoven bleef de bal in de doelmond hangen waarna Jarno Janssen het beslissende tikje gaf: 1-3. Schilder beging in de laatste minuut een overtreding in de eigen '16' op de ingevallen Elton Kabangu; Jochem Kamphuis, de arbiter van dienst, wees resoluut naar de stip. Kabangu nam de penalty zelf; Mous redde, en ook uit de rebound voorkwam de goalie erger leed. Aan de smadelijke 1-3 stand zou derhalve niets meer veranderen.

Opstelling Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Steenvoorden, Schilder, Sambissa, Kallon, Schils ('82 Mbende), Maulun, Mathieu ('74 Conraad), Van Kippersluis, Robertha ('65 Rossi)

Karakteristieken

Uitslag: 1-3 (1-2)

Scoreverloop: 0-1 Lopes ('3), 1-1 Van Kippersluis ('20), 1-2 Daniels ('24), 1-3 Janssen ('79)

Scheidsrechter Kamphuis gaf geel aan Van Kippersluis, Rossi, Conraad (SC Cambuur) en Van der Heyden, Bourard, Idzes, Seedorf (FC Eindhoven). 

Bijzonderheden: Mous keert penalty Kabangu in de 89ste minuut

Aantal toeschouwers: 6822