Celstraffen geëist voor Leeuwarders na steekpartij op de Nieuwestad

Leeuwarden - Twee Leeuwarders die betrokken waren bij een steekpartij op de Nieuwestad op 12 november 2016 hoorden celstraffen eisen van tien en zeven maanden.

Dat meldt de Leeuwarder Courant. Wie het mes had getrokken, bleef onduidelijk. De verdachten, 23 en 22 jaar oud, waren die nacht omstreeks twee uur slaags geraakt met een 24-jarige plaatsgenoot. Die had het eerder met een maat opgenomen voor een dronken man die werd belaagd door een groepje van zo’n vijf jongens, waaronder de verdachten. Een van de getinte jongens was kwaad geworden omdat de dronkaard ‘kutbuitenlanders’ zou hebben geroepen.

Klaplong

Tijdens het handgemeen, ter hoogte van het beeld van het paard Dago, werd de 24-jarige Leeuwarder niet alleen geslagen, hij werd ook in zijn linkerzij en onderrug gestoken. Het slachtoffer hield er tevens een klaplong aan over. ,,Het is heel moeilijk vast te stellen wie heeft gestoken’’, stelde officier van justitie Marco van den Broek, ook al verklaarde een getuige dat de 22-jarige man met een zakmes tegenover de dronkaard had gestaan.

Poging tot doodslag niet hardgemaakt

Het beide mannen primair ten laste gelegde poging doodslag kon volgens Van den Broek niet worden hardgemaakt, maar wel openlijk geweld. Hij baseerde zich bijvoorbeeld op verklaringen van omstanders en het DNA of bloedspoor dat de verdachten hadden achtergelaten. Een getuige had gezien dat het horloge van de 23-jarige verdachte tijdens het gevecht op de grond viel.