Donkere dagen voor Kerst verlopen wisselvallig

Regio - De kortste dag is pas over tien dagen, maar deze week gaat de zon het vroegst onder. In De Bilt is dat om 16:28 uur. Het moment waarop het ’s ochtends licht wordt zal tot eind december nog wat later vallen. Komende dagen zal de zon van tijd tot tijd schijnen. Het vooruitzicht naar volgende week is wat somberder en past wat dat betreft bij de donkere dagen voor Kerst. De afgelopen 10 jaar was 22 december gemiddeld de somberste dag voor Kerst.

Komende dagen gaat de zon het vroegst onder, in De Bilt is dat om 16:28 uur. Na die tijd wordt het snel donker en omdat het wisselend bewolkt is kunnen we genieten van mooie zonsondergangen. Richting Kerst verschuift de zonlichtperiode een beetje. Het moment van zonsondergang wordt wat later, maar het wordt ook iets later licht. Hierdoor hebben we de kortste dag pas op 21 december. De zon staat dan het laagst boven de horizon. Tijdens de laatste week van december komt de zon nog een paar minuten later op. In De Bilt is dat om 08:48 uur. Doordat de zonsondergang eind december 10 minuten later valt, is de lengte van de dag toch iets toegenomen.

2017 somberste aanloop Kerst

December is traditioneel de somberste maand van het jaar met gemiddeld over het land 49 uur zon. Het is vaak bewolkt en door de korte dagen telt ook een heldere dag veel minder zonuren. Vorig jaar scheen de zon in de laatste twee weken voor Kerst gemiddeld iets meer dan 15 uur. Daarmee was de aanloop naar Kerst de somberste van de afgelopen 10 jaar.

De komende dagen zijn er naast wolkenvelden ook zonnige perioden. Daarmee kunnen we in totaal 9-14 uur zon verwachten. In het weekend neemt de bewolking toe en stijgt de kans op neerslag. Ook volgende week is het waarschijnlijk wisselvallig met vrij veel wolkenvelden. We zullen moeten afwachten hoeveel de zon zal schijnen. De afgelopen 10 jaar was het op 22 december het somberst met gemiddeld minder dan drie kwartier zon. Op de andere dagen varieerde de gemiddeld hoeveelheid zon van 0,9 tot 2,3 uur per dag.

Het online bericht: https://nieuws.weeronline.nl/11-12-2018-donkere-dagen-voor-kerst/