Provinciale finale Voorleeswedstrijd 10 april in De Skâns

Gorredijk - De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 25 jaar! Wie zou de 25ste Voorleeskampioen van Nederland worden? Zeker is dat op dinsdag 10 april tijdens de spannende provinciale finale van Fryslân in De Skâns in Gorredijk één van de kanshebbers wordt gekozen.

De provinciale finale van Fryslân op dinsdag 10 april in Theater de Skâns in Gorredijk begint om 13.30 uur. De organisatie is in handen van Bibliotheekservice Fryslân. De presentatie is in handen van Raynaud Ritsma, presentator van Tsjek bij Omrop Fryslân en zanger van de band Vangrail. De jury zal bestaan uit Liedeke Pol, de allereerste winnares van de Nationale Voorleeswedstrijd (zowel van Fryslân als van Nederland) en directeur van Groot Haar + Orth communicatie en creatie, Lida Dijkstra, kinderboekenschrijfster en Schoolschrijver en Gertrud Palstra, werkzaam als adviseur Educatie Frysk bij Bibliotheekservice Fryslân.

Boekenbon

In totaal zullen 13 kinderen uit de groepen 7 of 8 van diverse basisscholen uit de provincie Fryslân strijden om de titel Provincial Voorleeskampioen 2018. De winnaar van de provinciale finale krijgt een grote beker, een boekenbon en een oorkonde. Tevens mag de winnaar op woensdag 23 mei het opnemen tegen de 11 andere provinciale voorleeskampioenen tijdens de extra feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, die wordt gehouden in De Schouwburg in Amstelveen. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2018 noemen.

Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

De provinciale finalisten voor Fryslân zijn:

Leonore Boek CBS Eben Haezer uit Oosterzee
Inge de Boer CBS Slotschool uit Sint Annaparochie
Thessa Helmholt CBS ’t Oegh uit Munnekezijl
Julia Algra CBS de Boustien uit De Westereen
Mare Teijema CBS Het Kompas uit Heerenveen
Fredou Nieuwenhuis CBS De Paedwizer uit Beetsterzwaag
Famke Blom ABBS De Skulpe uit Hindeloopen
Elise Ziel OBS Lantscheene uit Oldetrijne
Tessa de Vos OBS de Trede uit Haule
Marije de Lang Thomas Van Aquino-School uit Sneek
Pieter van Aalst Dr. Algra School uit Leeuwarden
Reinder van Ens Master Frankeskoalle uit Earnewâld
Sevannah Adema PCBO Het Mozaiek uit Drachten

Dit jaar hebben maar liefst 3474 scholen hun schoolkampioen aangemeld. Deze leerlingen, afkomstig uit de groepen 7 en 8, mogen zich schoolkampioen noemen. In Fryslân waren dit 200 kinderen.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.

Meer informatie via www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.