Start eerste editie Duurzame Innovatie Challenge Fryslân 2018

Regio - Iedereen in Friesland kan zich vanaf heden inschrijven voor de eerste editie van de Duurzame Innovatie Challenge Fryslân 2018. Vijftien bedrijven en instanties uit Friesland laten hun duurzame uitdaging oplossen door burgers uit Friesland.

Friso Bouwgroep is bijvoorbeeld op zoek naar een duurzaam alternatief voor bakstenen, Friesland College vraagt zich af hoe een papierloze school gecreëerd kan worden en Wetterskip Fryslân wil haar gemaal energieneutraal ontwerpen.

Initiatiefnemer Douwe Faber, Energiecampus Leeuwarden, wil de innovatiekracht van de regio versterken. ,,Vele duurzame vraagstukken en ideeën blijven bij ondernemers op de plank liggen. Middels de Duurzame Innovatie Challenge worden vraagstukken opgelost en ook uitgevoerd.” De diverse challenges zijn verdeeld over drie thema’s: circulariteit & energie, sociale innovatie en duurzame organisaties. Elk thema heeft zijn eigen bootcampdag. De drie bootcampdagen vinden plaats bij kennisinstellingen NHL Stenden Hogeschool, Friesland College en Van Hall Larenstein in oktober en november. 

De organisatie roept creatieve, ondernemende mensen op om zich aan te melden om mee te denken over een van de challenges. Op de bootcampdagen moeten innovatieve brainstormtechnieken ervoor zorgen dat de deelnemers de meest creatieve ideeën krijgen. Diverse experts en topondernemers staan klaar om de deelnemers gevraagd en ongevraagd van advies te voorzien. Er is een energieboost activiteit, zodat de deelnemers scherp blijven en ook voor eten en drinken wordt gezorgd. 

Aan het einde van de bootcampdag presenteren de deelnemers hun idee aan de opdrachtgever en een expert. Zij kiezen de winnaar van hun challenge. De winnaars gaan door naar de finale en strijden om de hoofdprijs.

Op 13 november 2018 vindt de grote finale plaats bij de Elfstedenhal in Leeuwarden. De Commissaris van de Koning Arno Brok, wethouder Friso Douwstra en diverse topondernemers zitten in de jury en bepalen de winnaars. Het evenement benut de kennis en talenten uit de regio en bevordert hiermee de duurzame innovatie van Friese ondernemingen.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de Energiecampus Leeuwarden, de gemeente Leeuwarden, de provincie Friesland en FB Oranjewoud. 

Aanmelden kan van tot 1 oktober op www.duurzame-innovatie-challenge.frl

De diverse challengers zijn: Friso Bouwgroep, Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, ITBB, ECOstyle, Sprog, Caparis, de Noordhoek Schilderwerken, DMT, NIVO groep, Vereniging van Friese Woningcorporaties, Freonen fan Fossylfrij Fryslân, Friesland College, Graphic Minds en Jorritsma Bouw.