Advertorial I “De zee betekent vrijheid voor mij”

The Tall Ships Races Harlingen is een avontuur voor 335 jongeren die als trainee de laatste etappe van Stavanger naar Harlingen meevaren. Orren Smeding (18) is één van hen. Als zeilster heeft ze veel ervaring, maar op een groot schip met een grote groep mensen nog niet. Oud Olympisch zeiler Roy Heiner (57) heeft die ervaring wel. ,,De trainees zullen ervaren dat ze samen veel meer kunnen bereiken.”

Orren is opgegroeid met boten. Haar ouders wonen in Harlingen en hebben een eigen zeilboot. En al woont Orren tegenwoordig in Groningen, waar ze studeert aan de Rijksuniversiteit, het zeilen en de zee blijven een aantrekkingskracht op haar houden. ,,Ik heb altijd in mijn eentje op bootjes gevaren. De zee betekent vrijheid voor mij.” 

Verbintenis

Haar oudere zus deed vier jaar geleden mee aan the Tall Ships Races. Van haar verhalen werd Orren zo enthousiast, dat ze dit jaar zelf als trainee meedoet. Ze vaart, net als 354 andere trainees, mee van Stavanger naar Harlingen op een groot schip. ,,Als trainee loop je als hulp mee met de standaard crew. Navigeren, sturen en koken op zo’n schip zijn dingen die ik hoop te leren. Daarnaast werk je op zo’n schip samen met mensen van verschillende culturen en leeftijden. Dat je met een grote groep zo’n ervaring mag delen, zorgt denk ik voor verbintenis met mensen.”  

Bedrijf runnen

Zeiler Roy Heiner heeft twee keer meegedaan aan de Volvo Ocean Race (één keer toen dit nog de Whitbread  Round the World Race heette). Ook won hij in 1996 brons op de Olympische Spelen. Volgens hem is zeilen op een groot schip, met een omvangrijke ploeg, te vergelijken met het runnen van een bedrijf. Zaken als goed communiceren, duidelijke doelen stellen en toegewijd zijn, spelen volgens hem een grote rol. 

,,Wat de trainees zullen meemaken, is dat ze het comfort voor een aantal dagen achter zich laten. Ze zullen ook ervaren hoe het is om met een aantal mensen op een klein schuitje te zitten. Het is niet mogelijk om altijd je zin te krijgen, je moet je conformeren aan de hiërarchie aan boord. De trainees zullen daarnaast leren dat ze niet alles zelf uit hoeven te vinden. Samen kun je veel meer bereiken.” 

Horizon over

Los van het werk aan boord, gaat de zeiltocht van Stavanger naar Harlingen an sich voor menig trainee bijzonder zijn, verwacht Roy. ,,Er zitten jongeren bij die voor de eerste keer over de horizon varen. Dat is voor veel mensen ongelofelijk spannend en speciaal.”