Zon, wolken en lokaal wat regen

REGIO - Er is vandaag een mix van wolken en zon. Vooral in het noorden, noordoosten en oosten valt soms wat regen. Het wordt 14-16 graden. Morgen is het warmer met 17-19 graden. Er is dan veel bewolking en er valt zo nu en dan lichte regen of motregen, maar vooral in het zuiden laat de zon zich ook zien. Vrijdag wordt een vrij zonnig en warme dag met maxima van 17-22 graden.

Vanochtend wisselen zon en wolken elkaar af. In het oosten, noordoosten en noorden komt daarbij meer bewolking voor dan in de rest van het land. Aan het begin van de ochtend kan uit de aanwezige wolkenvelden, vooral ten noorden van de lijn Amsterdam-Winterswijk, een beetje regen of motregen vallen. In de loop van de ochtend beperkt de neerslagkans zich tot Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel.

Vanmiddag blijft het noordoosten te maken houden met veel bewolking en kans op een enkele bui. Gedurende de middag beperkt de neerslag zich wel steeds meer tot Groningen en het oosten van Drenthe. In de rest van het land komen vanmiddag veel stapelwolken voor, maar blijft het droog. Tussendoor is de zon geregeld te zien. In Zeeland zal de zon eind van de middag het weerbeeld tijdelijk domineren.

Het wordt maximaal 14 graden aan de noordkust en 15 à 16 graden in de rest van het land. Daarmee ligt de temperatuur een graadje onder de normale waarde. Er staat een matige, op de Wadden vrij krachtige tot krachtige, westen- tot noordwestenwind.

Vanavond klaart het in eerste instantie flink op. In het noordoosten blijft veel bewolking aanwezig, maar de buien trekken begin van de avond naar Duitsland weg. Halverwege de avond trekt in het westen bewolking vanaf zee binnen en valt er van tijd tot tijd wat regen.

Vannacht breidt het gebied met bewolking en regen zich langzaam oostwaarts uit over het land. De temperatuur daalt naar 11 graden in het westen tot 7 aan de Duitse grens.

Morgenochtend is het in vrijwel het hele land overwegend bewolkt en valt er af en toe wat neerslag. Grote hoeveelheden worden niet verwacht, maar er kan zo nu en dan wat lichte regen of motregen vallen. Vooral in het zuiden kan de zon zich soms even laten zien.

In de middag wordt het in het zuiden op steeds meer plaatsen geheel droog. Vooral in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is de zon regelmatig te zien. In Zuid-Limburg wordt het waarschijnlijk zelfs vrij zonnig. In de rest van het land houdt bewolking de overhand en vooral in het noorden blijft daarbij de hele middag kans op wat regen of motregen. In het midden valt slechts zeer lokaal nog een klein beetje regen.

Met een matige, aan zee soms vrij krachtige, zuidwestenwind wordt zachtere lucht aangevoerd. Het wordt 17 graden in het noorden tot lokaal 19 in het zuiden. Bij voldoende zon kan in Limburg plaatselijk net 20 graden worden behaald.

In de avond breiden brede opklaringen zich vanuit het zuiden uit over het land. Het noorden krijgt nog een bewolkte avond, waarbij zo nu en dan wat lichte regen of motregen valt. Tijdens de nacht naar vrijdag wordt het ook daar droog en begint het op te klaren. Aan de westkust en in het noorden komen de minima uit rond 11 graden. In het binnenland op 6-9 graden.

Vrijdag is er veel ruimte voor de zon. In de ochtend wordt de zon soms afgeschermd door stapelwolken en in het noordoosten kunnen nog wat wolkenvelden overtrekken. ’s Middags lost de aanwezige bewolking voor het grootste deel op. Bij deze zonovergoten condities warmt het flink op. Het wordt 2-5 graden warmer dan normaal. Op grote schaal wordt het een warme dag met maxima van 20 à 21 graden en in het zuidoosten zelfs 22 graden. In het noorden is het met 17-19 graden iets frisser. Er staat een matige, aan zee soms vrij krachtige, zuidenwind.

Ook zaterdag wordt een warme dag met maxima die op grote schaal uitkomen op 20-22 graden. Mogelijk wordt het in Zuid-Limburg zelfs 23 graden. In het noorden wordt het 17-20 graden. Er is veel ruimte voor de zon, maar vanuit het westen trekt sluierbewolking over het land. Eind van de middag wordt de bewolking in het westen dik genoeg om de zon af te schermen en in het zuidoosten kan een onweersbui ontstaan. In de avond en nacht van zaterdag op zondag is in het hele land kans op enkele buien.

Het is onzeker hoe lang de buien zondag boven ons land blijven hangen. Wel is duidelijk dat de neerslagkans in het zuiden groter is dan in het noorden. Een noordoostenwind blaast koelere lucht het land in. Daardoor wordt het maximaal een graad of 16.

Na het weekend volgt weer een serie droge dagen met maxima van 15-20 graden. Daarbij is veel ruimte voor de zon, maar trekken soms ook wolkenvelden over.

Bron: Weeronline