Roze Zaterdag in Leeuwarden krijgt aandacht die ze wilde

LEEUWARDEN Roze Zaterdag 2021 is voorbij. Leeuwarden heeft de Roze Sleutel doorgegeven aan Rotterdam. Zo'n 30.000 tot 35.000 mensen genoten zaterdag 16 oktober in de City of Love van een hele dag vol feest en bezinning. Van muziek en theater, informatie en educatie, dans en verbinding.

De Friese hoofdstad kreeg de aandacht die het wilde. Aandacht voor meer bewustwording en acceptatie van seksuele en gender diversiteit.

De dag begon in de Grote Kerk met de Regenboogviering, geopend door de Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma. ,,Verschillen doen er niet toe, verschillend zijn we allemaal.” De pride, met achttien pramen, eindigde na een vaart door de grachten bij de informatiemarkt. Er stonden zo’n veertig lhbti-vriendelijke kraamhouders. Blikvanger was de pink wall, een gehaakte roze lappendeken die als selfie kanon aandacht vroeg voor de gelijke rechten van lhbti’ers.

Het Pasveerkorps en Homokoor Onder Anderen leidden het muziekprogramma op het Wilhelminaplein in. Daar traden onder meer Merol, Shirma en ZO! Gospel Choir en Kid Creole & The Coconuts op. Een even uitdagend als sexy house- en technofeest in poppodium Neushoorn sloot de avond vlak voor middernacht af.

De Leeuwarder wethouder Hein Kuiken verwoordde de eerste Roze Zaterdag in Leeuwarden als volgt: ,,Onze stad werd vandaag een beetje opgetild en op een roze wolk gezet. Al die duizenden vrolijke mensen zorgden voor een bijzondere en hartverwarmende Roze Zaterdag.”

Voorzitter Simon Timmerman van Roze Zaterdagen Nederland: ,,Leeuwarden opende haar hart voor de lhbti-community. We zijn super trots dat het is gelukt om zo’n mooi evenement neer te zetten. Veel mensen hebben hier heel lang keihard aan gewerkt. Veel dank hiervoor.”

Volgens Margot Hoiting, die het Leeuwarder project leidde, was het ,,een fantastische dag! Het leek alsof vandaag iedereen verbonden was met de regenboogfamilie.”