140 atleten voltooien AeresFitrun 2021: foto's en verslag

LEEUWARDEN Atletiekvereniging Lionitas organiseerde afgelopen zondag, in samenwerking met de sponsor Aeres College, de AeresFitRun. Deze loop werd in voorgaande jaren gehouden als Noorder en Nordwin Fitrun.

Bij de Kidsrun, met een deelnemersveld van dertig kinderen, werd snel gelopen. Nigel Punch, bekend van de commercial van Allianz Direct met Usain Bolt, zette een toptijd van 3:33 neer, en ook Vera Bloembergen was snel met 3:54. Bij de jongens gingen de tweede en derde plaats naar de broertjes Oord: Jayden en Kyano. De ronde ging om het gebouw van het Aeres-college en langs de Potmarge gevolgd door een lange sprint over de Jansoniusstraat richting de finish. Hier stonden de ouders de kinderen aan te moedigen voor de laatste paar meters. De KidsRun voor de jeugd bedroeg één kilometer en iedereen die hieraan deelnam kreeg na afloop een medaille.

Bij de 5 kilometer stonden 37 hardlopers aan de start. Deze afstand werd bij de mannen gewonnen door Wojciech Lichota uit Polen in een tijd van 17 minuten en 13 seconden. Bij de vrouwen was Kirsten Veenstra de snelste in 23:48.

Net als bij de 5 kilometer, moest bij de 10 kilometer het aquaduct twee keer getrotseerd worden. Ondanks deze kuitenbijter, werd er door de 73 atleten snel gelopen: zowel Erik Bolding als Mechiel Zantema finishten onder de 34 minuten in respectievelijk 32:43 en 33:36. Ze zetten daarbij hun achtervolger, Edwin Voorwinde, op zeven minuten. Bij de dames was Cathelijne Snijders het snelst in iets meer dan 45 minuten. De route ging in het zonnetje om de Tearnzer Wielen waar de laatste mistflarden uit ontsnapten. Enkele hardlopers kregen een gratis rustpauze omdat het ophaalbruggetje bij de Wâldwei op het moment dat ze wilden passeren werd geopend.

De volgende loop van Lionitas is de Wielentrail op 14 november en de volgende editie van de AeresFitrun is op 9 oktober 2022. Kijk voor meer informatie op de website: lopeninleeuwarden.nl.