'Het is altijd goed om je onmogelijke dingen voor te nemen'

LEEUWARDEN Muziektheatercollectief Blau Hynder is momenteel druk doende met het opvoeren van hun nieuwe spannende muziektheatervoorstelling 'Sulla Strada – ik heb het niet van jou'. Dat en meer in deze Doorloper.

,,We bestaan als collectief sinds 2002. Onze kracht ligt in het samenbrengen van verschillende kunstdisciplines, zoals theater, muziek, beeldende kunst en toneel. Zelfs circus schuwen we niet, zoals we lieten zien met onze succesvolle voorstelling Finestra Aperta tijdens LF2018. Spannende verrassingen met een laagje humor creëren, daar houden wij van."

Ons motto:

Het is altijd goed je onmogelijke dingen voor te nemen. Wij maken het ons met Sulla Strada dan ook niet gemakkelijk. Het moet een echte 'WOW-belevenis' zijn. Alles draait om de pittige ontmoeting tussen een van elkaar vervreemde vader en dochter. Een oude Engelse motorfiets speelt daarbij een hoofdrol.

Wat ons bindt:

Het samen creëren van het spannendste en mooiste dat mogelijk is. We doen dat met een vaste kern van beroepsmuzikanten, regisseurs, acteurs en schrijvers. We willen ons publiek raken, of ze er nu vrolijk, enthousiast of ontroerd van worden.

We kunnen niet zonder:

Nieuwsgierig publiek met een open houding: mensen die onze fascinatie voor spannend theater dus met ons willen delen. Dat mag – nee zelfs moet – soms schuren. We zetten ze graag op het verkeerde been, we nemen ze mee de diepte in, verwonderen en verrassen ze.

Hoe wij omgaan met de coronacrisis:

We mogen weer! We verheugen ons nu meer dan ooit. Het heeft lang geduurd en het is een behoorlijke tijd spannend geweest. Sinds de laatste versoepelingen kunnen we er weer vol voor gaan. We spelen momenteel in de Sluisfabriek in Drachten. In deze grote monumentale fabriekshal gaan we nog door met Sulla Strada tot en met 24 oktober. De Sluisfabriek biedt veel mogelijkheden mochten de maatregelen toch weer anders worden.

De laatste keer dat we met elkaar goed lachten:

Dat was toen de lovende recensie van de Theaterkrant van onze vorige voorstelling Finestra Aperta een dag na de première verscheen.

Leeuwarden is voor ons:

De woonplaats van de meesten van ons collectief én de culturele hoofdstad.

Het mooiste van Leeuwarden:

Dat er steeds meer jonge mensen komen studeren en wonen. Dat maakt de stad en haar culturele leven levendiger.

Waar ergeren we ons het meest aan in Leeuwarden:

De fuchsia containerdeksels.

Wat wij missen in Leeuwarden:

Een ongedwongen vrijplaats voor kunst en cultuur, in een mooi monumentaal pand waar zich spannende nieuwe samenwerkingen kunnen ontwikkelen.

Als ik we in een ander land zouden moeten wonen:

Dan gingen we met zijn allen naar Italië om daar dan te spelen in één van de vele schitterende openluchttheaters waar al sinds de oudheid spektakelstukken worden opgevoerd.

We hopen met z'n allen door te gaan tot:

We erbij neervallen. Theater is een passie. Het samen ‘sleutelen’ aan Sulla Strada maakt dat maar weer eens duidelijk. Je bent theaterdier of je bent het niet. En als je het bent, dan in hart en nieren!

Meer weten of ons of over Sulla Strada?

Kijk dan op de website: www.blauhynder.nl.