Fairtrade en SDG certificaten voor bewuste ondernemers

LEEUWARDEN Ondernemers, winkels, horeca en organisaties die zich inzetten voor eerlijke handel namen onlangs certificaten in ontvangst. Vanuit de werkgroep Fairtrade Leeuwarden werden ook SDG certificaten uitgereikt aan hen die bijdragen aan de 17 duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties.

Met de uitreiking worden enerzijds de bewuste keuzes die de kandidaten doorvoeren in hun organisatie erkend, maar is het doel vooral ook om anderen die nog niet die stappen hebben gemaakt te stimuleren. Met soms eenvoudige acties is al een groot verschil te maken. En dat laten de gecertificeerden zien door zich aan te sluiten bij de Fairtrade Gemeente campagne.

Het was weer een inspirerende middag met bijzondere organisaties en mensen. Zo werden certificaten uitgereikt aan Stichting Fietsen Alle Jaren, Stichting Het Buro, A House of Happiness, Jouw Dagelijkse Kost, Estafette Omrin, Bowls n rolls, Connecting Hands, Loofys, Beautysalon Your Moment, Network Time to Connect, Rondom Zorg: Café Poespas en Tromptheater, Hardwerk x Fogeltje en Stichting Vlietvaardig. Stuk voor stuk zetten zij zich in voor een betere wereld, voor medemens en milieu.

Fairtrade campagne

De Fairtrade campagne heeft ten doel om de vraag naar en het aanbod van fairtrade producten te vergroten. Om te zorgen voor meer werkgelegenheid en betere leef- en werkomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden moeten er namelijk meer fairtrade producten verkocht worden. Ook in Nederland.

Gemeente Leeuwarden draagt de titel Fairtrade Gemeente en zet zich met een werkgroep van vrijwilligers in om meer bewustwording te creëren en daarmee ondernemers, werknemers, inkopers en consumenten te stimuleren eerlijke keuzes te maken. Het uitreiken van certificaten is daar een onderdeel van, evenals de nog te openen expositie ‘Fair Vooruit’.

Fair Vooruit tentoonstelling

Tijdens deze middag werd een sneak peak gegeven van een portretten tentoonstelling die de werkgroep heeft gemaakt in samenwerking met lokale ondernemers. Een tentoonstelling door de ogen van onze jongere generatie over zij die vooruit denken en handelen voor een eerlijke wereld en betere planeet, gelinkt aan één of meerdere SDGs.

De tentoonstelling wordt officieel geopend tijdens de VNG Vlaggendag op 4 oktober in de Kanselarij en is daarnaast zowel online als op verschillende fysieke locaties in de gemeente te zien.

SDG's en Fairtrade

De SDG's (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen afgesproken door de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland, om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De doelen richten zich onder andere op uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.

De activiteiten van Fairtrade Gemeente dragen maar liefst bij aan tien van de zeventien ontwikkelingsdoelen. Dit maakt dat de SDG's, naast eerlijke handel, een belangrijke focus zijn voor de werkgroep Fairtrade Leeuwarden.

Doe je mee?

Gemeente Leeuwarden draagt de titel Fairtrade Gemeente die is toegekend door de landelijke campagne Fairtrade Gemeente. Meer weten? Kijk eens op www.fairtradegemeenten.nl. Ook duurzaam ingesteld? Sluit je aan, kom in contact met andere maatschappelijk verantwoorde ondernemers en stimuleer anderen om ook bewust na te denken over onze dagelijkse keuzes. Samen werken we aan een betere wereld.