Supelfstedentocht: non-stop en vijfdaags

LEEUWARDEN It giet oan! De Stand Up Padlle Elfstedentocht start aanstaande zaterdag in haar non-stop versie, om vanaf woensdag 8 september opgevolgd te worden door de vijfdaagse versie van de tocht der tochten. In deze versie van de Elfstedentocht zullen de in totaal 135 atleten de 220 kilometer staand afleggen op een board.

Wederom kreeg Stichting Stand Up Paddle het groene licht om de tocht te organiseren. Dat naar dit evenement ieder jaar weer toegeleefd wordt, dat is wel duidelijk. Al dertien jaar lang is dit voor veel stand up peddelaars de grootste uitdaging die ze ooit gaan doen. Toch zijn er ook ‘gekken’ die het niet kunnen laten om ieder jaar weer terug te komen.

Internationale tintje

De initiatiefnemers mogen weer achttien verschillende nationaliteiten verwelkomen in Friesland. ,,De piek zit hem natuurlijk in ons eigen land! Maar we zijn blij dat dit jaar het aantal nationaliteiten weer omhoog is gegaan”, zo laat men trots weten.

Non-stop race

Aankomend weekend, zaterdag 4 en zondag 5 september, zal door twintig ‘solo-atleten’ en twee teams gestreden worden om de Elfstedentocht zo snel mogelijk in één keer af te leggen. Dit moet in minimaal 36 uur voor de dames, en de heren moeten dit in 34 uur doen. De verwachting is dat de snelste er rond de 24-26 uur over zal doen. Dit houdt in dat er niet geslapen wordt en er minimaal gestopt zal worden.

De start vindt plaats bij de cruiseschepen kade, Snekertrekweg 27 te Leeuwarden, op zaterdagochtend 4 september. Starttijden zijn: 7.00, 8.00, 10.00 of 12.00 uur, afhankelijk van de snelheid die men denkt te gaan peddelen. Zondag 5 september zal er vanaf 13.00 uur tot laat in de avond gefinisht worden ter hoogte van de Snekertrekweg 27 te Leeuwarden.

Vijfdaagse race

Vanaf dinsdagmiddag 7 september verschijnen de ‘vijfdaagse atleten’ op het toneel van het evenement. De registratie vindt dan plaats, zodat de groep van 135 atleten op woensdagochtend vanaf 9.00 uur van start kan gaan in de Prinsentuin, Wissesdwinger 1 in Leeuwarden. De finish is in Sloten. Vlak voordat men gaat finishen is het altijd spannend hoe het Slotermeer erbij ligt. Iedereen hoopt erop dat de wind zal meevallen. 

Dag twee zal vanaf Sloten naar Workum gepeddeld worden. Voor velen het mooiste stukje van de hele tocht: De Luts vanaf Balk! 

Vanuit Workum zal er op dag drie via Bolsward naar Harlingen gepeddeld worden, het laatste stuk op het kanaal richting Franeker is een mooie test voor iedereen. 

De ‘hel van het noorden’ is op zaterdag 11 september aan de beurt, dan zijn er nog eens twintig extra atleten bijgevoegd aan de groep. De finish zal in Dokkum zijn bij de van Kleffenstraat ‘onder toeziend oog’ van de molens in de binnenstad, voor de buitenlandse atleten het ultieme Nederlandse gevoel! Zondag staat men vanaf 10.00 uur met tegen de tweehonderd atleten aan de start!

Vanaf 13.00 uur zullen de eerste finishers binnenkomen in de Prinsentuin, Wissesdwinger 1 in Leeuwarden. Hier zullen de atleten die de vijfdaagse weten te volbrengen het felbegeerde SUP Elfsteden kruisje krijgen.