3 belangrijke zaken bij het kopen van een nieuwbouwwoning

Kies je voor een nieuwbouwwoning in Leeuwarden of de omgeving hiervan? In dat geval komt er de komende periode veel op je af. Welke vloer leg je in de woning? Welke kleur geef je de muren?

De keuze voor een nieuwbouwwoning is de laatste jaren met name onder starters steeds populairder geworden. Mede door het feit dat je hierbij niet boven de vraagprijs hoeft te bieden en daardoor net zoveel kans hebt op een woning als bijvoorbeeld een belegger. Daar waar de belegger bij de aankoop van een bestaande woning ver boven de vraagprijs zal bieden. Iets wat jouw kansen verkleint! 

Tip:  deze gids van Ikbenfrits geeft je tips over een nieuwbouw hypotheek . Het vormt een goede basis, wanneer je binnenkort start met het aanvragen van een hypotheek voor je nieuwbouwwoning. 

Bij een nieuwbouwwoning zit je mogelijk met dubbele lasten 

De kans is groot dat je bij de keuze voor een nieuwbouwwoning tijdelijk met dubbele lasten zit. Je sluit de hypotheek voor de nieuwbouwwoning af op het moment dat je wordt ingeloot voor het huis. Dit betekent dat je al tijdens de bouw van de woning begint met aflossen. Op zich fijn, daar je al een deel hebt afgelost als je daadwerkelijk in de woning trekt! Het betekent echter ook dat je tijdens de bouw dubbele lasten moet kunnen dragen. Denk aan de lasten van je huurwoning en de aflossing op de hypotheek voor je eerste koopwoning. 

Nieuwbouw hypotheek met een bouwdepot 

Net als bij een verbouwing van je huis betaal je ook bij een nieuwbouwwoning nooit het volledige bedrag vooraf. Tijdens de bouw van het huis betaal je steeds een klein deel voor de tot dan toe uitgevoerde werkzaamheden. Het deel wat je nog niet betaald hebt wordt door de hypotheekverstrekker in een bouwdepot gestopt. Over het bedrag in het bouwdepot ontvang je rente. Die rente staat gelijk aan de rente die je betaalt over de lening. Dit betekent dat je over het bedrag in het bouwdepot niets betaalt aan rente. De te betalen rente wordt vereffend met de ontvangen rente. Over het deel wat al aan de uitvoerende partij is overgemaakt betaal je uiteraard wel rente. 

Voldoende eigen vermogen voor een nieuwbouwwoning

De keuken en vaak ook badkamer kun je meefinancieren in je hypotheek voor een nieuwbouwwoning. De kosten hiervoor worden in het bouwdepot gestopt en kun je zodoende niet vrij uitgeven. Zorg dat je voldoende eigen vermogen hebt voor de andere klussen. Denk aan de kosten voor de vloer, de kosten voor het behandelen van de wanden, enzovoorts.